Успіх і відповідальність Зеленського: у Польщі прокоментували вибори в Україні

22 липня 16:57

Офіційна Варшава чекає на формування нового уряду та його програми.

 

У Варшаві сподіваються, що польсько-українські питання стануть важливою частиною порядку денного нового уряду України. Таку заяву голова Кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський зробив на тлі перших результатів дострокових виборів до Верховної Ради.

Водночас у президента Польщі наголошують на повній відповідальності пропрезидентської політсили за долю країни, яку вона отримає після парламентських виборів. Щерський зазначив, що результат недільних виборів був очікуваним, беручи до уваги передвиборчі опитування.

"Це політичний успіх президента (Володимира) Зеленського, який зумів за короткий час розвинути не тільки свою особисту підтримку, але також створити політичне формування, яке напевно одноосібно візьме владу в Україні", - цитує очільника Кабінету президента Польщі "Польське радіо".

Президентський міністр вважає, що самостійний уряд дає шанс на повну реалізацію політичної програми, однак і накладає велику відповідальність. "Політичне коло президента Зеленського – це нове коло, яке взяло на себе відповідальність на майбутню долю України", - додав він.

У Польщі чекають на формування нового Кабінету міністрів України та його програми, пише "Європейська правда".

"Ми будемо чекати на формування нового кабінету і на інформацію, якими будуть його політичні пріоритети. Ми сподіваємося, як казав президент Анджей Дуда після першої зустрічі з президентом Зеленським, що питання, які важливі для польсько-українських відносин, будуть важливою частиною політичного порядку денного нового уряду", - додав він.

За словами Щерського, польська сторона готова до співробітництва, але сподівається на "добрі розмови з новою владою України щодо спільних польсько-українських тем".

Перший візит президента Володимира Зеленського у Польщу може відбутись вже восени.

"1 вересня у Варшаві на меморіальних заходах до 80 роковин початку Другої світової війни чекають, серед інших, на візит Зеленського. Є така воля, я теж не виключаю, що 2 вересня ми реалізуємо також перший офіційний візит президента України до Польщі. Я маю надію, що тоді ми зможемо поговорити не тільки про політику президента Зеленського, але і нового уряду України", - резюмував Щерський.

Напередодні в Україні відбулися дострокові вибори у Верховну Раду. Центральна виборча комісія повинна оголосити результати голосування протягом 15 днів з дня волевиявлення, тобто не пізніше 5 серпня. До 10 серпня підсумки виборів оголосять офіційно.

Згідно з Конституцією, новообрана Верховна Рада повинна зібратися на своє перше засідання протягом 30 днів з моменту оприлюднення результатів виборів. Останній можливий день, коли повинен зібратися на засідання новий парламент – 9 вересня 2019 року.

ЦВК опрацювала вже понад 50% протоколів. Згідно з результатами, партія "Слуга Народу" набирає 42,44% голосів. На другому місці "Опозиційна платформа – За життя", за яку проголосували 12,87% виборців. У трійку лідерів також потрапила "Європейська Солідарність" з результатом 8,65%. За партію "Батьківщина" проголосували 8,02% українців. Політсила "Голос" отримала 6,39% голосів.