"Укроборонпром" заявляє, що фізично не міг "відмити" 100 млн гривень на фіктивних закупках

25 жовтня 15:42

У прес-службі оборонного підприємства заявили, що не працюють з підставними фірмами.

 

Державне підприємство "Укроборонпром" заперечує інформацію, що менеджери підприємства за допомогою різних схем перерахували майже сотню мільйонів бюджетних коштів на фіктивні фірми. Мова йде про розслідування програми "Наші Гроші з Денисом Бігусом".

За даними журналістів, три підприємства "Укроборонпрому" - Київський бронетанковий завод, Житомирський БТЗ та Харківський БТЗ - якими керують менеджери з команди президента Петра Порошенка, перерахували фіктивним підприємствам 98 млн гривень. Зокрема мова йде про компанії "Оптімумспецдеталь". Номінальний власник підприємства Володимир Волохача пов'язаний з керівництвом Київського БТЗ. При тому прокуратура двічі намагалася розслідувати махінації, але справу зам'яли.

У прес-службі підприємства зазначили, що журналісти допустили низку критичних помилок, а також приховали або викривили певні факти, зокрема завищили суму, на яку "Укроборонпром" отримав замовлення в 2016 році.

"У 2016 році все державне оборонне замовлення, за яким у всі силові структури України постачається озброєння та військова техніка, становило лише 8,6 млрд гривень. Але навіть із цих 8,6 млрд гривень державного оборонного замовлення, "Укроборонпром" отримав 4,6 млрд гривень, які дозволили передати військовим 6 986 одиниць військової техніки та озброєння. Тобто, загальна сума, яку отримав "Укроборонпром" у рамках держзамовлення у 2016 році – у 12 разів менше, ніж "намалював" Денис Бігус (58 млрд гривень)", - йдеться в повідомленні.

В ДК "Укроборонпром" наголосили, що концерн не фінансується бюджетом, а бере участь у тендерах на рівні з іншими підприємствами.

Що ж стосується співпраці з фіктивними підприємствами, то в "Укроборонпром" заявили, що не несуть відповідальність за господарську діяльність контрагентів та комерційних структур, з якими вони співпрацюють.

"Але заради недопущення будь-яких оборудок Концерн кожного разу запитує у контролюючих та правоохоронних органів інформацію щодо постачальників та їхньої можливої фіктивності", - додали в ДК.

Також при випробуванні озброєння присутні представники замовника, які особисто перевіряють якість техніки та її відповідність визначеним характеристикам.

"Тому передати "відремонтовану" машину без справного двигуна, трансмісії або мостів – неможливо фізично. Більш за те, саме замовники беруть пряму участь у визначені можливих постачальників, визначаючи не тільки зразки продукції, але і їхню максимальну ціну", - зазначили у відомстві.

Також на підприємстві заявили, що жодного разу не засекречували інформації про закупівлі, та запросили автора програми Дениса Бігуса особисто ознайомитись із документацією на Києвському бронетанковому заводі.

Однак після заяви "Укроборонпрому" керівник проекту журналістських розслідувань Денис Бігус зазначив, що в концерні умудрилися написати відгук, який жодним словом не зачепив теми програми.

"Компанія "Оптимумспецдеталь" – та сама "прокладка" з усіма ознаками фіктивності, на котру три оборонпромівські підприємства "злили" 93 млн грн. Цій оборудці півгодинна програма й була присвячена. Однак у прес-релізі Концерну відсутня будь-яка згадка про цю компанію, вже не кажучи про спробу спростувати, пояснити чи виправдати співпрацю оборонних заводів із нею. Припустимо, що причина цьому проста: ні спростувати, ні пояснити, ні тим паче виправдати факти наведені в програмі – у концерні просто не в стані", - йдеться у заяві Bihus.info.