Україну визнали найбільш корумпованою країною в Європі

20 травня 06:10

91% підприємців, опитаних аудиторською компанією Ernst&Young, визнали широке розповсюдження корупції та хабарництва в Україні.

 

За цим показником Україна поступається лише Росії (93%), у той час як у середньому по Європі він склав 62%. Проте якщо в Європі про збільшення рівня корупції в поточному році повідомили 40% респондентів-підприємців, то в Україні - 55%.

Серед іншого, фахівці Ernst&Young виявили ще одну проблему. Якщо в минулому році 24% українських респондентів заявили їм про виявлення в останні два роки фактів зловживань серед своїх співробітників, то у нинішньому році - лише 16%. Такий результат виявився несподіваним для авторів дослідження. «Зниження рівня шахрайства можна пояснити завершенням впливу кризи з одного боку і посиленням функції протидії шахрайству в компаніях - з іншого: великі компанії все частіше залучають нас для сприяння в розробці та впровадженні відповідних програм», - відзначає старший менеджер групи розслідувань шахрайства та сприяння у суперечних ситуаціях російського офісу компанії Андрій Новіков. У Росії ситуація зворотна: якщо у минулому році про факти шахрайства заявляло 10% респондентів, то зараз - 37%, пише «Коммерсант-Украина».

Рівень зафіксованого в Україні корпоративного шахрайства ненабагато вищий за середній показник у розвинених країнах (13%) і кращий за показник країн, що розвиваються (20%). Аналогічний показник - 16% - у Ірландії та Румунії, а в сусідній Польщі він склав 19%. Найменший - у Словаччині, 5%.

Зниження рівня шахрайства в українських фірмах експерти пояснюють реальним поращенням економічної ситуації і більшою закритістю самих компаній. «Безумовно, що зростання зарплат, яке почалося в минулому році, має позитивно вплинути на ситуацію, тим більше що це загальноєвропейська тенденція. Проте варто говорити про те, що бізнесу зараз стає невигідно визнавати власні проблеми, а тому багато компаній їх заперечують», - говорить директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин.

До опитування Ernst&Young вперше включено пункт про рівень корупції у країні. Це вже другий звіт, який стосується України. Цього року серед 2300 респондентів (від рядових співробітників до керівників вищої ланки) із 25 європейських країн було опитано 100 представників великих українських компаній.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович збирається найближчим часом підписати закон про боротьбу з корупцією.