Українці сьогодні святкують День Конституції

28 червня 06:07

Сьогодні, 28 червня, Україна відзначає День Конституції. Чинний Основний закон було прийнято 28 червня 1996 року на п'ятій сесії Верховної Ради другого скликання.

 

Урочиста церемонія підписання закону №254/96-ВР, яка ратифікує нову Конституцію і скасовує попередні Конституцію і Конституційну угоду, відбулася у середині липня 1996 року. Однак згідно з правилами Конституційного суду, чинний Основний закон набув чинності у момент оголошення результатів парламентського голосування, тобто 28 червня 1996 року, приблизно о 9:00 за київським часом.

У своєму привітанні з нагоди Дня Конституції президент України Віктор Янукович заявив: «Ми розвиваємо й удосконалюємо Конституцію України, щоб вона відповідала сучасним потребам суспільного розвитку та врахувала політичний досвід нашої держави. Саме тому я підтримав ідею створення Конституційної асамблеї. Через новітній конституційний процес ми зробимо ще один крок до утвердження принципу верховенства права, захисту свобод людини, до становлення нової демократичної політичної системи європейського зразка».