Українська делегація покинула засідання ПАРЄ після повернення РФ

26 червня 19:50

За словами глави української делегації, Верховна Рада наступного скликання сама вирішить, чи потрібно продовжувати роботу в ПАРЄ.

 

Після того, як Парламентська асамблея Ради Європи повністю відновила повноваження Росії в організації, українська делегація покинула засідання ПАРЄ. Після відповідного голосування всі члени делегації України зібралися в центрі залу і оголосили, що йдуть.

Після того, як українці пішли засідання ПАРЄ перервали. Члени делегації прокричали англійською мовою: "Ми покидаємо засідання".

У свою чергу глава української делегації Володимир Ар'єв зазначив, що народні депутати Верховної Ради України наступного скликання самі вирішать брати участь далі у роботі ПАРЄ.

"Це мій останній день в ПАРЄ. Наступна Верховна Рада вирішить сама, чи брати участь в роботі дискредитованої організації. Мені просто неймовірно шкода бачити руйнацію організації, до якої я прийшов в 2013 з надією, а тепер залишаю з глибоким розчарування", - написав Ар'єв у Facebook.

Він додав, що відновивши повноваження РФ ПАРЄ "проігнорувала вбитих, наплювала на поранених і покалічених, забула про постраждалих".

"Нам ще не раз доведеться битися за демократичні цінності. Ми робитимемо це, можливо, затятіше старих демократій, яким матеріальне стале важливіше моральних принципів. Нам доведеться стати свідками підйомів і падінь. Але правда переможе у війні, навіть якщо битву виграє брехня. Нова реальність неодмінно зробить нас сильнішими. І дякую вам всім за підтримку. Слава Україні!", - підсумував Ар'єв.

Сьогодні Парламентська асамблея Ради Європи повністю відновила повноваження Росії в організації. За відповідне рішення проголосувало 116 депутатів, проти – 62, утрималися – 15.

У ніч на 25 червня ПАРЄ зняла санкції з делегації з Росії без будь-яких додаткових умов. "За" резолюцію проголосували 118 делегатів, "проти" - 62, і 10 осіб утрималися. Резолюцію в повному складі підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії і Туреччини. Проти в повному складі проголосувала делегація України і Грузії, а також більшість делегатів від Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Британії і Швеції.

Українська та грузинська делегації оскаржили рішення про повернення РФ до ПАРЄ. Також делегація України відмовилася від участі в роботі ПАРЄ і попросила Верховну Раду терміново розглянути це питання. Депутати поставили перед президентом Володимиром Зеленським і МЗС питання про доцільність участі в інших органах Ради Європи.

У день голосування представники української делегації поскаржилися, що Зеленський самоусунувся від ситуації в ПАРЄ і фактично залишив депутатів без дипломатичної підтримки напередодні найважливішого засідання. Президент відреагував на рішення ПАРЄ лише через 11 годин: його пресслужба поширила заяву про "стурбованість і розчарування" глави держави.

Детальніше про ситуацію з поверненням Росії в ПАРЄ читайте в матеріалі Дмитра Кулеби "Рада Європи: перезавантаження" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".