Україна вигнала білоруських дипломатів за шпигунство

15 липня 11:09

DT.UA відомо причини взаємного висилання українських і білоруських дипломатів.

 

Раніше як одну з версій конфлікту озвучували реакцію президента Білорусі Олександра Лукашенка на відповідь українського колеги Віктора Януковича, звинуваченого у «вошивості».

Пізніше виявилося, що причина виселення дипломатів прозаїчніша - але не менш скандальна. За відомостями DT.UA, протягом останніх чотирьох місяців з України за шпигунство вислано два військові аташе Республіки Білорусь. Примітно, що між спецслужбами країн СНД існує домовленість не вести розвідувальну діяльність один проти одного. Але Мінськ (утім, як і Москва) не дотримується цієї угоди.
Наприклад, користуючись тим, що окремі несвідомі українські громадяни часто провозили через українсько-білоруський кордон незадекларовані блоки сигарет, білоруси активно вербували українців. З цього приводу український МЗС не раз безрезультатно передавав ноти білоруській стороні.

Після рішення Києва слідувала реакція білоруської влади: з Мінська вислано два українські військові дипломати - аташе з питань оборони й військового аташе. У світі дипломатії діє принцип взаємності. Але білоруси вийшли за рамки правил, прийнятих у цивілізованому світі. Мінську здалося мало оголосити небажаними персонами українських військових дипломатів. Білоруська контррозвідка розіграла «спектакль», який мав дискредитувати українських офіцерів. І наприкінці травня останній співробітник військового аташату посольства України був змушений протягом 24 годин залишити територію Республіки Білорусь.

Судячи з поведінки Мінська й Києва, шпигунська історія не матиме серйозних наслідків. Незважаючи на відносини двох країн, які не можна назвати ідеальними, сторони всіляко уникають розголосу. А це означає, що сторони, незважаючи на проблеми, які існують, не хочуть посилювати конфлікт.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Володимира Кравченка "Заретушований скандал".