Україна і Росія відновлюють проведення спільних військових навчань

14 сiчня 12:23

Україна і Росія відновлюють проведення спільних військових навчань, зазначає міністр оборони України Михайло Єжель.

 

Україна і Росія відновлюють проведення спільних військових навчань, зазначає міністр оборони України Михайло Єжель.

«Співпраця з Російською Федерацією покращилася і розширилася. Ми відновили проведення тих навчань і програм, які з різних причин були тимчасово призупинені», - сказав голова українського оборонного відомства.

Зокрема, за словами міністра, мова йде про україно-російське навчання "Фарватер миру", проведення якого було припинено у 2005 році.

Єжель додав, що сторони також планують змінити масштаб цих навчань і зробити його більш насиченим. «Ми хочемо зробити їх досить об'ємними, тобто з відпрацюванням таких завдань, як підняття сил тривоги з їх виходом до зазначеного району, з виконанням завдань протичовнової, протидесантної та протиповітряної оборони, конвоюванням суден, забезпеченням висадки десанту», - зазначив міністр.

Що стосується інших спільних з російською стороною навчань, то, за словами Єжеля, у 2011 році заплановано проведення трьох навчань: «Фарватер миру», навчання чергових сил протиповітряної оборони і механізованих підрозділів у тристоронньому форматі спільно з білоруською стороною. Окрім того, додав міністр, Україна отримала запрошення від російської сторони взяти участь у навчаннях сил протиповітряної оборони на російському полігоні «Ашулук» (Астраханська область).

Міністр зазначив, що в Міністерстві оборони вже відпрацювали проект відповідного указу президента про затвердження плану міжнародних навчань на наступний рік, який на даний момент проходить міжвідомче узгодження в профільних міністерствах. «Проектом передбачено проведення 21 навчань, з них 12 - на території Україні, 9 - за її межами», - повідомив Єжель.

Формат співпраці з НАТО залишиться незмінним

Глава оборонного відомства повідомив також, що Міноборони зберегло колишній формат співпраці з НАТО, незважаючи на проголошений позаблоковий статус.

«Колишній формат співпраці з НАТО зберігся. Президент України, як верховний головнокомандувач Збройних сил України, неодноразово заявляв про те, що Україна виконуватиме взяті раніше на себе міжнародні зобов'язання. Це ще раз підкреслює, що Україна - прогнозована країна і надійний партнер», - сказав Єжель.

Міністр зазначив, що військова співпраця України з НАТО спрямована на вирішення трьох завдань: підтримки розвитку Збройних сил України, забезпечення стабільності і безпеки в країні, а також готовність брати участь у цьому процесі, тобто розвитку взаємосумісності.

«У виконанні всіх цих трьох завдань в першу чергу зацікавлені Збройні сили України і тому такий формат співпраці необхідно зберегти і продовжити», - підкреслив міністр оборони.

Нагадаємо, 14 жовтня президент України Віктор Янукович заявив, що Україна не збирається форсувати вступ до НАТО, але буде проводити реформи з метою вступу до Євросоюзу.

Раніше Янукович неодноразово заявляв, що відносини України і НАТО є комфортними для обох сторін, а пріоритетом України є членство в ЄС.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»