Україна зможе вийти зі складу СНД не раніше, ніж через рік

04 травня 08:56

Київ і досі не надіслав офіційне письмове повідомлення про намір залишити Співдружність незалежних держав.

 

Процедура виходу України зі складу СНД може зайняти не менше року після офіційного повідомлення про це учасників організації, однак Київ, попри численні заяви, і досі письмово не підтвердив про свій намір, заявив постійний представник РФ при СНД Андрій Шведов російському виданню "Известия".

Шведов також додав, що , існує і сценарій "прискореного розлучення", однак, на його думку це навряд чи вдасться, оскільки для цього Україна повинна провести консультації з усіма учасниками організації і заручитися їхньою згодою. Стандартна ж процедура, згідно з Віденською конвенцією про правила укладання міжнародних договорів, займає 12 місяців.

"У статуті СНД чітко прописано: держава повинна офіційно повідомити виконком за рік до виходу. Так було з Грузією. Україна не підписувала статут, але є підписантом установчої Біловезької угоди, в якому процедура виходу не прописана. Значить, в справу вступає Віденська конвенція про правила укладання міжнародних договорів. Таким чином, вихід може відбутися в будь-який час за згодою всіх учасників організації після консультацій з ними або через 12 місяців після офіційного письмового повідомлення", - сказав російський дипломат.

За словами Шведова, заява президента України Петра Порошенка про те, що Україна ніколи не входила в СНД є лукавством. Він уточнив, що Київ не підписав лише статут СНД, проте залишається одним з підписантів установчого договору співдружності - Біловезької угоди, нагадуючи, що раніше країна навіть головувала в співдружності.

Видання ж додає, що вже майже чотири роки Україна відмовляється платити членські внески в СНД.

Днями під час засідання Ради національної безпеки і оборони України Петро Порошенко заявив, що країна не буде брати участь в координаційних органах СНД та дав доручення внести пропозиції про відкликання всіх українських представників.

Також український Гарант запропонував денонсувати лише окремі договори, підписані в рамках СНД, залишивши ті, які будуть необхідні для роботи України і економіки.

На думку Петра Порошенка, Верховна Рада повинна прийняти рішення про одностороннє припинення дії низки положень договору про дружбу і співробітництво між Україною і РФ.

Детальніше про вихід України з Договору про дружбу з РФ читайте в матеріалі Олени Зеркаль і Тараса Качки ""Великий договір" - нюанси вирішують усе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".