Україна є епіцентром наголовнішої економічної революції в Європі – Atlantic Council

12 вересня 13:18

Для деяких мешканців Заходу Україна звучить ризиковано, вважає автор.

 

У Києві тихо. Ні демонстрацій, жодних політичних графіті. І все ж, Київ є епіцентром найзначимої економічної революції в регіоні сьогодні. В рамках лібертаріанської перебудови пострадянської системи в Україні новий уряд планує ухвалити найбільший у Європі ринок сільськогосподарських земель, найбільший в історії пострадянський "гарячий розпродаж" і відкрити магістралі, залізниці, порти, аеропорти, нафту і газ для приватних інвестицій. Азартні ігри в казино і видобуток бурштину повинні бути легалізовані. Валютний контроль повинен бути скасований. Трудові закони повинні бути лібералізовані, пише Джеймс Брук для Atlantic Council.

Автор вважає, що у вихорі законодавчої активності, що нагадує перші 100 днів Франкліна Рузвельта, новий уряд України створює можливості для мільярдних доларових іноземних та національних інвестицій у 2020-х роках. В рамках цього кроку НБУ обіцяє скоротити процентні ставки вдвічі до кінця наступного року.

Впровадивши невеликий уряд на практиці, новий прем'єр-міністр України Олексій Гончарук минулого тижня скоротив кількість міністерств на третину - з 25 до 17.

У Києві тихо почасти тому, що Зеленський виграв відкриту багатопартійну президентську гонку. З безпрецедентним за 28 років незалежності України результатом, Зеленський набрав 73% голосів у квітні. Три місяці тому на парламентських виборах він отримав більшість - 60 відсотків місць у Раді. У кінці серпня рейтинг довіри Зеленського склав 70 відсотків, згідно з даними опитування Фонду демократичних ініціатив Ілька Кучеріва.

В ході передвиборної кампанії Зеленський був лаконічним в обіцянках і практично не давав інтерв'ю. Виборці обрали чорний ящик. Минулого тижня він вистрибнув з нього і виявився 41-річним лібертаріанцем.

Частина цієї зміни - зміна поколінь. Постпострадянське покоління тепер керує Україною. З наймолодшим кабінетом в Європі, середній вік якого становить 39 років, члени кабінету міністрів України замовляють їжу онлайн, замовляють таксі онлайн, замовляють відпочинок онлайн і розплачуються в магазинах безконтактними банківськими картами. Швидше переходячи на нові технології, українці цього літа купили 56% залізничних квитків теж онлайн.

Тепер, за кермом уряду, ці молоді люди вестимуть країну через 2020-і роки в курному, пошарпаному седані 1993 року випуску.

Створення "держави в смартфоні" - завдання Михайла Федорова, нового віцепрем'єр-міністра України і міністра з цифровим перетворенням. У свої 28 років він ділить звання наймолодшого міністра Європи з міністром економіки Литви Віргінієм Сінкявічюсом. Підкреслюючи амбітні плани Києва щодо створення електронного громадянства в естонському стилі, Федоров сказав Kyiv Post, що "з часом люди перестануть помічати уряд. Вони будуть використовувати його так само, як і Über або Booking.com - тільки тоді, коли їм це потрібно".

Реакції преси варіюються від скандальних до скептичних і ворожих. "Вульгарне лібертаріанство", - сказав один київський економіст.

Традиційні політологи, навчені визначати революцію як союз робітників і селян, що захопили телеграф, не бачать нічого особливого. Твитнуть Поделиться

Багато українських вільних маркетологів дмуться осторонь, тому що минулої весни вони неправильно витлумачили рух Зеленского. Але з чітко визначеними цілями і термінами уряду прем'єр-міністр повідомляє, що все більше і більше талантів епохи Майдану зголошуються допомогти.

У той час як західна ділова преса позіхає або дивиться в бік, західні бізнесскаути летять до Києва.

В минулий понеділок автор зустрівся з трьома з них: з Франції, Великої Британії та Сполучених Штатів.

Для деяких мешканців Заходу Україна звучить ризиковано. Твитнуть Поделиться

Якщо Україна настільки ризикована, чому російськомовні ізраїльтяни, одні з найкращих світових експертів з оцінки ризиків, спокійно інвестують в Україну? Чому новий Кнесет, який буде обрано наступної неділі, має ратифікувати пакт про вільну торгівлю з Україною? Чому Тель-Авів є кращим міжнародним напрямком для Міжнародних Авіаліній України? Підказка: це більше, ніж перший єврейський президент сучасної Європи.

Ізраїльтяни бачать в Україні країну більшу за Францію, де військове протистояння охопило 3 відсотка території країни в Донбасі. 73 українських солдатів, убитих за перші дев'ять місяців цього року, жодним чином не повинні бути зведені до мінімуму. Але, для порівняння, з початку року у масових розстрілах було вбито 335 американців. Очікується, що в цьому році в автокатастрофах загине близько 3300 українців.

Для оцінки ризику ця тенденція важливіша, ніж цифри. Твитнуть Поделиться

Ось така музика настрою у Києві цієї осені: суботній обмін полоненими стане першим кроком в процесі зупинки, з якої обидві сторони поступово відступлять від п'ятирічної війні.

Хиткий, недосконалий мир в поєднанні з революцією вільного ринку цілком може забезпечити обіцяні 7-відсоткові темпи зростання ВВП на початку 2020-х років, резюмує автор.