Україна відповість на повернення Росії у ПАРЄ "тактикою тисячі порізів" - Кулеба

08 липня 15:44

Відповідь офіційного Києва буде двоступеневою, пояснив дипломат.

 

Відповідь офіційного Києва на повернення делегації Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) буде двоступеневою, розповів в інтерв'ю LB.ua надзвичайний і повноважний посол України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

"Гарантую особистим словом посла - це будуть кроки, які Рада Європи відчуватиме, і які матимуть вплив на тих, хто причетний до безумовного поверненням Росії. Ми зараз фіналізуємо набір таких кроків", - підкреслив дипломат.

За словами Дмитра Кулеби, перший етап міститиме яскраві та рішучі кроки, які помітні публічно. Наприклад, відкликання запрошення для спостерігачів ПАРЄ на дострокові парламентські вибори 21 липня.

"Другий елемент - послідовність кроків, які я називаю "тактикою тисячі порізів": коли ми непомітно для громадськості, для зовнішнього світу, але робитимемо маленькі порізи, заподіюючи біль тим, хто заподіяв біль нам. Функція урядової дипломатії як раз у цьому і полягає", - пояснив він.

Так, одним з таких кроків стало відкликання на консультації посла України при РЄ. І чим довше триватиме відгук, тим серйознішим буде сигнал про те, що проблема дійсно серйозна.

"У дипломатії чим довше триває виклик на консультації, тим серйозніше сигнал партнеру про те, що проблема дійсно глибока та фундаментальна. Я вже отримав буквально сьогодні (4 липня – ред.) смску зі Страсбурга від людини, скажімо так, із того боку барикад, яка поцікавилася, коли саме я повертаюся. Тобто, вони аналізують глибину українського невдоволення, а отже наш сигнал - коли Україна реально пішла на жорстку реакцію, викликавши посла на консультації, сприйнятий, його зчитали правильно", - пояснив посол.

При цьому, скільки триватиме відкликання, поки невідомо, консультації тривають. "Вони продовжуватимуться рівно стільки, скільки потрібно. Квиток у мене в один кінець, станом на зараз у мене немає квитка в Страсбург", - додав Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, у ніч на 25 червня ПАРЄ зняла санкції з делегації Росії без будь-яких додаткових умов. Наступного дня ПАРЄ відновила права російської делегації у повному обсязі.

При цьому РФ не виконала жодної умови для повернення до організації. Не деокупувала українські Крим і Донбас, не звільнила українських політв'язнів і військовополонених моряків.

1 липня комітет Верховної Ради у закордонних справах порекомендував парламенту призупинити участь постійної делегації у роботі Парламентської асамблеї Ради Європи до отримання висновків Венеціанської комісії.

Також українська та грузинська делегації оскаржили рішення про повернення РФ до ПАРЄ, а делегація України відмовилася від участі в роботі ПАРЄ і попросила Верховну Раду терміново розглянути це питання. Депутати поставили перед президентом Володимиром Зеленським і МЗС питання про доцільність участі в інших органах Ради Європи.

Польща, Литва, Латвія, Естонія, Україна, Словаччина, Грузія, Швеція та голова делегації Великої Британії планують підготувати спільну резолюцію в ПАРЄ проти повернення делегації Росії.

Докладніше про проблеми ПАРЄ після відновлення статусу РФ читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Яка Рада, така й порада" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".