Україна в ПАРЄ заблокувала автоматичне обрання віцепрезидентом депутата Держдуми РФ

25 червня 14:23

Тепер відповідне питання вирішуватимуть в інший спосіб.

 

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи заблокувала автоматичне обрання віцепрезидентом ПАРЄ депутата Державної думи Росії Леоніда Слуцького, передає "Укрінформ". Тепер Слуцького обиратимуть шляхом таємного голосування.

Слуцького висунули за квотою Російської Федерації, делегація якої подала заявку на літню сесію Парламентської асамблеї. Згідно з процедурою, кандидати, яких висунула національні делегації, обіймають посаду автоматично, без проведення голосування. Однак, якщо проти кандидатури будуть щонайменше 20 депутатів, то призначається таємне голосування.

Українська делегація ініціювала проведення таємного голосування стосовно Слуцького. Її проведуть у другій половині дня, 25 червня, а результати оголосять зранку, 26 червня.

Нагадаємо, "За" резолюцію, яка змінює списку санкцій механізм і відкриває для РФ можливість повернутися до участі в роботі ПАРЄ без будь-яких обмежень проголосували 118 делегатів, "проти" - 62, і 10 людей утрималися. Резолюцію в повному складі підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії і Туреччини. Проти в повному складі проголосувала делегація України і Грузії і більшість делегатів від Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Великої Британії та Швеції.

Українська та грузинська делегації оскаржили рішення повернути Росію в організації. Оскаржити повноваження РФ за змістовним підстав запропонувала грузинська делегатка Ніно Гогадзе. У свою чергу глава української делегації Володимир Ар'єв оскаржив повноваження Росії в ПАРЄ з процедурних підстав.

Також українська делегація прийняла рішення припинити участ у Парламентській асамблеї Ради Європи та попросила Раду терміново розглянути це питання. Окрім того, українці в Асамблеї звернулися до президента Зеленського та МЗС щодо припинення участі в інших органах Ради Європи. До прийняття Радою відповідних рішень, українська делегація братиме участь у вирішенні лише тих питань, які пов'язані з поверненням Росії до ПАРЄ.