Україна розраховує на допомогу США у деблокуванні засідань комісії Україна-НАТО - Зеркаль

14 червня 04:36

При цьому заступник міністра уточнила, що Міносвіти змогло налагодити діалог з угорськими громадами в Україні.

 

Заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль заявила, що без допомоги США буде вкрай важко зняти угорську блокаду засідання комісії "Україна-НАТО", про це вона розповіла у ефірі "5 каналу".

"Блокада Будапештом засідання комісії "Україна-НАТО" триває, незважаючи на критику НАТО і країн ЄС. Тут також є питання компромісу. Компроміс досягнутий щодо проведення 22 червня спільної зустрічі міністрів освіти і закордонних справ, присвяченої питанню розвитку відносин України та Угорщини, і тому, що нам потрібно робити, щоб вони покращилися, щоб не було проблем на різних міжнародних майданчиках", - повідомила Зеркаль.

При цьому заступник міністра уточнила, що Міносвіти змогло налагодити діалог з угорськими громадами в Україні.

"... Міністр освіти Лілія Гриневич зустрічалася з громадами, вони узгодили план. Звичайно, вони не можуть прийняти самостійно рішення, тому що громада існує від фінансових ресурсів, які їм надають з Будапешта", - додала вона.

У підсумку, Зеркаль наголосила, що без допомоги США Україні не обійтися.

"Ми розраховуємо, що у цій площині допомога США буде суттєвою, особливо у тому, що стосується діалогу з угорцями. Тому що без медіаторства ми навряд чи зможемо зняти блокаду", - заявила заступник міністра.

На питання, чи встигає Україна всі ці речі залагодити вчасно, Зеркаль відповіла, що найважливіше в Україні треба зробити всередині.

"Саміт - це дійсно важлива зустріч. Але найважливіше те, що ми встигаємо зробити тут, всередині, і це вже питання до моїх колег. Є ж плани, які ми виконуємо, є просування ... Хотілося б бачити у нас більше прогресу, він є, але він не такий, як у грузинів. Ми відстаємо від них", - резюмувала заступник міністра.

Нагадаємо, 12 червня віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що Угорщина продовжує блокувати проведення засідання комісії Україна-НАТО на найвищому рівні глав держав і урядів. Українська сторона продовжує працювати над розблокуванням комісії.

Як пише у статті для DT.UA оглядач відділу міжнародної політики Володимир Кравченко, україно-угорський конфлікт через "мовну статтю" закону про освіту стає вже не лише проблемою двосторонніх відносин Києва та Будапешта. Непримиренна позиція Угорщини, яка активно користується правом вето, почала дратувати членів НАТО. Проведення комісії Україна-НАТО на міністерському та президентському рівнях важливе не лише для України, але й для країн альянсу.

Детальніше про українсько-угорський конфлікт і перспективи його врегулювання читайте у матеріалі Володимира Кравченка "За півкроку до червоної риски" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".