Україна проти РФ: Міжнародний суд ООН відхилив усі заперечення Росії

08 листопада 20:02

Україна звинувачує Росію в порушенні міжнародних конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідації всіх форм расової дискримінації.

 

Міжнародний суд ООН визнав власну юрисдикцію при розгляді справи "Україна проти РФ", відхиливши всі заперечення Росії. Україна звернулася до суду з позовом до РФ, звинувативши Кремль у порушенні Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Рішення було зачитано головуючим суддею на засіданні в Гаазі в п'ятницю, 8 листопада. Колегія суддів відхилила і відмовилася розглядати всі заперечення російської сторони щодо наявності юрисдикції Міжнародного суду ООН.

Зокрема, 15 голосами проти трьох суд відхилив попереднє заперечення РФ, підтвердивши тим самим, що має юрисдикцю для задоволення вимог законодавства України відповідно до Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Заперечення Росії щодо права суду розглядати викладені в українському позові претензії, що стосуються порушення Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, було відхилено колегією суддів одноголосно.

"Сьогодні суд повністю відхилив усі заперечення РФ... Це рішення дозволяє нам рухатися разом із судом і далі доводити всьому світовому співтовариству факти порушення РФ міжнародного права, порушення прав людини", - прокоментувала рішення суду заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, яка очолює українську делегацію в суді.

Дипломат пояснила, що після винесення рішення, суд зможе приступити до розгляду позову по суті.

"Судмає провести свій аналіз того, як він бачить, скільки часу треба надати Російській Федерації для підготовки їх до меморандуму, та прийняти протокольний наказ. Після цього Росія має подати свій меморандум, з викладенням своєї позиції... І після того вже відбудуться слухання", - уточнила Зеркаль.

"Росія вперше відповідатиме за порушення міжнародного права і за порушення прав людини. Це вперше в історії, коли вони за це відповідатимуть", - резюмувала заступниця міністра.

Павло Клімкін, який очолював МЗС під час підготовки позову до Міжнародного суду ООН, назвав рішення світовим прецедентом.

"Те, що РФ робила і робить на Донбасі, буде предметом розгляду Міжнародного суду ООН. Сьогоднішне рішення буде наддорого коштувати Росії в УСІХ сенсах. Воно є світовим прецедентом і відповіддю для тих, хто скиглить, що важелів проти агресора немає. Вони є, за них потрібно боротися", - написав ексміністр на своїй сторінці у Facebook.

Клімкін подякував команді українських дипломатів і юристів-міжнародників з "проміжною, але дуже важливою перемогою".

"Усі, хто планував ховати міжнародне право, можуть зупинитися. Так, рішення не приходять відразу, і це розчарування для тих, хто переживає серцем втрати кожного дня. Але міжнародні закони - це теж справжня сила", - підсумував дипломат.

8 листопада Міжнародний суд ООН визнав власну юрисдикцію для розгляду позову України до Росії у зв'язку з порушенням Кремлем Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. У позові викладені факти фінансування Кремлем терористичних організацій ОРДЛО і переслідування українців і кримських татар за етнічною ознакою в анексованому Криму.

Росія намагалася оскаржити право Міжнародного суду розглядати позов України, попередні слухання відбулися на початку червня.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив тимчасові заходи у справі "Україна проти РФ" і зобов'язав Росію: а) утриматися від обмежень щодо кримських татар на представництво власних інтересів, включаючи відновлення діяльності Меджлісу; б) забезпечити ведення навчання українською мовою. МС ООН також зобов'язав Україну і Росію повністю виконувати всі положення досягнутих в Мінську домовленостей.

Суд зобов'язав Росію відзвітувати про конкретні кроки, спрямовані на виконання рішення, до 19 січня 2019 року. Однак Кремль припис проігнорував.

Докладніше читайте в статті Володимира Кравченка "Україна vs Росія: перший раунд – розвідка боєм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".