Україна представила в ООН резолюцію щодо прав людини в окупованому Криму

09 листопада 10:37

Представники РФ в ООН будуть голосувати проти.

 

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко представив на розгляд Третього комітету 71-ї сесії Генасамблеї організації проект резолюції "Положення в галузі прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі", який був тут же розкритикований представником РФ.

Як повідомляє Центр новин ООН, Єльченко повідомив, що співавторами проекту резолюції виступили 38 делегацій.

"Я маю честь представити проект резолюції "Стан прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі". Цей проект резолюції базується на Загальній декларації прав людини, міжнародних договорах з прав людини та інших відповідних міжнародних документах і деклараціях", - заявив дипломат, представляючи документ.

У декларації пропонується засудити практику утисків прав людини і дискримінаційні заходи стосовно жителів окупованого півострова, зокрема кримських татар та українців, а також осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп з боку російської влади.

Озвучується прохання до генсека ООН вести пошук засобів, що дозволяють забезпечити безпечний доступ в Крим "регіональних і міжнародних механізмів спостереження за становищем в області прав людини".

У преамбулі проекту засуджується окупація Росією Кримського півострова, та підтверджується невизнання його анексії.

Зазначається, що представник РФ Євген Загайнов назвав проект резолюції одностороннім, необ'єктивним і упередженим.

У свою чергу, українська делегація повідомила, що проект резолюції, який буде винесений на голосування Генасамблеї ООН 15 листопада.

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що Україна розраховує, що в ході Генеральної асамблеї ООН буде прийнята резолюція щодо порушення прав людини на захопленому Росією Кримському півострові.

В ході виступу на Ялтинській стратегії в Києві в п'ятницю Порошенко також заявив, що Україна не зробить жодних поступок в питанні анексії Криму тільки для того, щоб добитися вирішення ситуації в Донбасі.