Україна подякувала Європарламенту за резолюцію щодо Сенцова

14 червня 22:10

МЗС України в черговий раз закликає Кремль припинити порушувати права людини в окупованому Криму і звільнити всіх українських політв'язнів.

 

Україна висловлює подяку Європейському Парламенту, який ухвалив резолюцію про масштабні порушення прав людини і політично мотивовані переслідування українських громадян в Росії й окупованому Криму. У резолюції міститься вимога звільнити українських політв'язнів, у тому числі Олега Сенцова, який вже місяць голодує.

"Чітка вимога європарламентарів до кремлівського режиму звільнити всіх незаконно ув'язнених за сфабрикованим справам громадян України на території Росії й у тимчасово окупованому Криму - важливий крок, який посилює міжнародний тиск на Росію", - сказано в заяві Міністерства закордонних справ України, поширеному в четвер, 14 червня.

У МЗС зазначили символічність голосування на резолюцію саме 14 червня – в день відкриття Чемпіонату світу з футболу, який проводиться в Росії.

"Україна вітає заклик Європарламенту до держав-членів ЄС зберігати консолідовану позицію щодо посилення санкційного тиску проти Росії, а також розглянути цільові обмежувальні заходи проти осіб, причетних до політично мотивованих переслідувань", - додали в українському зовнішньополітичному відомстві.

МЗС України в черговий раз звернулось до Кремля із закликом припинити порушувати права людини в окупованому Криму і звільнити всіх українських політв'язнів.

Нагадаємо, 14 червня Європейський Парламент ухвалив резолюцію про масштабні порушення прав людини та переслідування українських громадян в Росії і аннексированном Криму, а також зажадав, щоб російські влада "негайно і беззастережно" звільнила Олега Сенцова й усіх інших незаконно затриманих у Росії і на Кримському півострові громадян України.

Читайте також: Російська влада блокує доступ до Сенцова – Денісова

Нагадаємо, що 14 травня український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російської в'язниці. Він вимагає, щоб російська влада звільнила всіх українських політв'язнів в РФ і окупованому Криму. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

МЗС України і Державний департамент США висунули Росії вимогу звільнити Сенцова та інших політв'язнів. Група французьких кінематографістів звернулася до президента Еммануеля Макрона з проханням посприяти у звільненні українського режисера з російської в'язниці.

Українського режисера Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Жоден з них провини не визнав.