Україна подасть екологічний позов проти РФ за будівництво Керченського мосту

29 вересня 19:08

Перетворення Азовського моря в затоку Чорного моря стане екологічною катастрофою.

 

Президент України Петро Порошенко доручив підготувати позов проти Росії у зв'язку негативним впливом будівництва мосту через Керченську протоку на екологічну обстановку, повідомляє прес-служба глави держави.

"Хотів би, щоб опрацювали питання з лихом, яке було викликане будівництвом Керченського мосту, і підготували відповідний позов у міжнародні структури", - повідомив президент під час візиту до Івано-Франківської області у п'ятницю, 29 вересня.

За словами глави держави, він розраховує ознайомитися з інформацією про проблему найближчим часом.

Як повідомлялося, в червні стало відомо про підготовку Міністерством транспорту РФ проекту наказу про закриття Керченської протоки у серпні-вересні 2017 року для встановлення арки Керченського мосту.

Мінінфраструктури України звернулося зі скаргою в Міжнародну морську організацію, оскільки такі дії з боку РФ можуть завдати значної шкоди не лише безпеці судноплавства, але й національній безпеці України.

У травні прокуратура Автономної Республіки Крим повідомляла про те, що екологічні порушення при будівництві Росією моста через Керченську протоку можуть перетворити Азовське море на затоку Чорного моря. Будівництво може спричинити регіональну екологічну катастрофу.

Загальна вартість Керченського мосту – 228 млрд рублів, генпідрядник - ТОВ "Стройгазмонтаж" Аркадія Ротенберга. Транспортний перехід через протоку спроектований у вигляді двох паралельних мостів. Відкриття автомобільного руху має відбутися наприкінці 2018 року, залізничного – у 2019 році.

Докладніше читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Азовське озеро". Керченський міст закриває українське Приазов'я" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".