Україна обрана непостійним членом Ради Безпеки ООН

15 жовтня 18:33

За таке рішення на голосуванні в ООН проголосували 177 країн.

 

Держави-члени Організації Об'єднаних Націй в ході голосування вибрали Україну непостійним членом Ради Безпеки ООН.

На голосуванні в ООН за таке рішення проголосували 177 країн. Крім України непостійними членами РБ ООН також можуть стати Єгипет, Сенегал, Уругвай і Японія.

Таким чином, з 1 січня 2016 року Україна строком на два роки стане одним з 10 непостійних членів Радбезу ООН.

Згідно зі Статутом ООН, Рада безпеки несе головну відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки. Рада Безпеки складається з п'ятнадцяти членів ООН. Кожен член Ради безпеки має один голос. Члени ООН погоджуються, відповідно до цього Статуту, підкорятися рішенням Ради безпеки і виконувати їх.

Рада безпеки ООН відіграє провідну роль у визначенні наявності загрози миру або акту агресії. Вона закликає сторони у спорі врегулювати його мирним шляхом, і рекомендує методи врегулювання або умови врегулювання. У деяких випадках Рада безпеки може вдаватися до санкцій або навіть санкціонувати застосування сили з метою підтримання або відновлення міжнародного миру і безпеки.

Крім того, Радбез виносить Генеральній асамблеї рекомендації щодо призначення нового генерального секретаря ООН і прийому нових членів до складу ООН. Генеральна асамблея і Рада безпеки обирають суддів Міжнародного суду.

Рада безпеки ООН складається з 15 членів: п'яти постійних (Китай, Російська Федерація, Сполучене Королівство, Сполучені Штати і Франція) та десяти непостійних членів, що обираються на дворічний термін.

Кожен член Ради по черзі головує в ньому протягом одного місяця, причому вибір головувати в Раді держав-членів проводиться в англійському алфавітному порядку.

Як писало видання The Washington Post, Україна хоче отримати місце в Радбезі ООН і тоді, якщо вона приєднається до найбільш впливового органу ООН, в якому її заклятий ворог Росія має постійне членство, "феєрверки точно будуть".

Як заявляв президент Петро Порошенко, Україна на Генасамблеї ООН підніме питання про позбавлення Росії права вето в Раді Безпеки. За його словами, цей крок не тільки зробить механізми Радбезу ООН більш ефективними, він поверне цим механізмам ефективність, оскільки зараз Радбез просто блокується і не в змозі виконувати свою роль.