Україна не питатиме у Путіна, як молитися і куди вступати - Порошенко

08 вересня 19:28

Україна не буде питати дозволу з європейської та євроатлантичної інтеграції.

 

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна не питатиме у Російської Федерації дозволу на вступ в Європейський союз і Північноатлантичний альянс. Про це повідомили в прес-службі глави держави.

"Принципова позиція України полягає в наступному - ми не питали і не збираємося питати у країни-агресора або у Путіна дозволу щодо європейської інтеграції і щодо нашої євроатлантичної інтеграції. Це виключно суверенне право українського народу", - підкреслив Порошенко.

При цьому він зазначив, що НАТО виявилося єдиним можливим та ефективним інструментом для забезпечення національної безпеки.

"Так що ми нічого у Путіна питати не будемо, ми рухаємося вперед у Європу. Ми нікому не дамо, щоб хтось погрожував Україні, включаючи Азовським морем", - заявив президент.

Також голова держави зазначив, що Україна не буде питати у Росії, "в які храми ходити".

"Ми не будемо питати дозволу ні у Путіна, ні в Кирила, як нам молитися, в які храми ходити, куди нам рухатися і як нам жити. Якщо ми будемо молитися і боротися, то Томос і Єдина православна помісна Церква в Україні буде раніше, ніж будь-хто чекає", - додав Порошенко.

Крім того, він вибачився перед сім'ями загиблих і поранених військових за надію на мир за лічені години або дні, обіцяну 4,5 роки тому.

"Я не буду обіцяти мир. Це нечесно. Я не буду прихильником популістів, які намагаються обдурити людей", - підсумував президент.

Нагадаємо, раніше в НАТО підтримали ідею Порошенка закріпити євроатлантичні прагнення в Конституції України.

Нагадаємо, в березні президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект про внесення поправок у Конституцію, які б закріпили курс держави на вступ до ЄС і НАТО. Підготовка проекту закону завершилася в серпні. Після закінчення підготовки, Рада оприлюднила відповідний проект змін в Конституцію.

Раніше повідомлялося, що Європейський союз досить скептично відреагував на ініціативу президента України Петра Порошенка законодавчо закріпити курс на євроінтеграцію в Конституції держави; так, у Брюсселі не вважають, що зараз актуально говорити навіть про перспективу членства України в Євросоюзі, а що стосується перспектив членства в НАТО, мови про План дій щодо членства (ПДЧ) "і близько не йде".