Україна направила в ЄСПЛ позов до РФ через порушення прав політв'язнів

10 серпня 22:42

У заяві перехраховано претензії у зв'язку з порушенням прав 71 громадянина України, яких тримають у РФ з політичних мотивів.

 

Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії у зв'язку з порушенням РФ прав українських громадян, заарештованих або засуджених за політичними мотивами, повідомили в Міністерстві юстиції.

"Ми щойно подали нову міждержавну скаргу до Європейського суду з прав людини щодо українських політв'язнів Кремля", - написав заступник глави Мін'юсту Іван Ліщина на своїй сторінці у Facebook ввечері в п'ятницю, 10 серпня.

Він уточнив, що в позові йдеться про порушення прав 71 в'язня Кремля з числа українських громадян. Зокрема, укладачі позову зібрали і систематизували факти порушення російським режимом статей 3 (заборона тортур і поводження, що принижує гідність), 5 (особиста свобода), 6 (справедливий суд), 8 (повагу до особистого і сімейного життя), 10 (свобода вираження) і 13 (ефективний засіб захисту) Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

"Щодо Клиха, Балуха, Куку і Литвинова додатково подані заяви за Правилом 39 про надання належного медичного забезпечення і інформації про стан здоров'я", - додав Ліщина.

Як повідомлялося, 1 серпня президент України Петро Порошенко ініціював якнайшвидше створення міжвідомчого координаційного органу для висунення на адресу РФ позову за заподіяну шкоду на Донбасі. За словами глави держави, цей орган передбачено прийнятим у січні цього року законом про реінтеграцію Донбасу, який "чітко підтверджує відданість України мирному врегулюванню і відображає мою ідеологію мирної реінтеграції окупованого регіону".