Україна ініціює нові санкції проти РФ за відмову звільняти полонених моряків - Клімкін

25 червня 20:31

МЗС України склало листи для керівників зовнішньополітичних відомств держав Євросоюзу та "Великої двадцятки" в зв'язку з завершенням терміном виконання РФ вимог Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

 

Міністерство закордонних справ України склало листа з нагадуванням про рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зобов'язав Росію до 25 червня звільнити полонених українських моряків і повернути захоплені кораблі. Листи призначаються для очільників МЗС держав Європейського Союзу та "Великої двадцятки". Після відмови РФ виконувати припис Трибуналу Україна підніме питання про нові санкції, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Підписав листи міністрам закордонних справ країн G20 і ЄС... Сьогодні закінчується термін, відведений Росії Міжнародним трибуналом ООН з морського права для реагування на його рішення та звільнення наших моряків. Росія, звичайно, продовжує робити вигляд, що це її не стосується", - написав очільник українського зовнішньополітичного відомства на своїй сторінці у Facebook ввечері у вівторок, 25 червня.

Міністр додав, що закликає міжнародних партнерів України на майбутній зустрічі лідерів G20 в Осаці задіяти всі важелі впливу на РФ для звільнення українських військовополонених.

"Втім, і наші американські друзі говорили в Буенос-Айресі, що без звільнення українських моряків зустрічі з російським президентом не буде. Це ж багато чого коштує", - нагадав Клімкін.

За його словами, після відмови РФ виконувати рішення Трибуналу Україна отримує повне моральне і юридичне право порушувати питання про нові санкції проти Росії в ООН і на інших міжнародних майданчиках.

"Росія або виконує рішення міжнародного арбітражу, або доводить, що не виконує так звану конституцію міжнародного простору - Конвенцію з морського права. А також не поважає імунітети, які є основою поняття суверенітету. Тому з нашими друзями і партнерами говоритимемо про необхідність обмеження військового співробітництва з РФ і відсутність будь-яких причин, щоб поважати її імунітети. І про багато іншого також", - підсумував міністр.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і 24 українських моряків. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти".

Росія протягом місяця повинна закрити незаконно відкриті кримінальні справи та відпустити українських моряків, забезпечивши умови для повернення військовополонених і кораблів в Україну. Виконання рішення є обов'язковим, однак РФ відмовляється виконувати його.

25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя, перехід здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Докладніше про позов України проти Росії у справі військовополонених моряків читайте у статті Володимира Кравченка "Гамбурзький розрахунок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".