Україна домагається через Гаагу запевнень, що Росія більше не буде порушувати імунітет військових кораблів

22 травня 19:20

Українська сторона продовжує судовий розгляд з Росією у справі про захоплення військових кораблів і членів їх екіпажів.

 

У більш ніж стосторінковому документі Київ виклав свою правову позицію, пред'явив докази порушення РФ Конвенції ООН з морського права, а також прописав свої вимоги. Вони полягають у наступному. По-перше, Кремль повинен припинити кримінальні справи стосовно українських моряків. По-друге, надати нашій країні запевнення, що в майбутньому Росія не буде порушувати імунітет військових кораблів. По-третє, Москва повинна виплатити компенсацію (яка може становити кілька мільйонів доларів) Україні, ВМС і морякам.

В Гаазі Київ домагається, щоб суд визнав порушення Російською Федерацією статті 32 Конвенції, згідно з якою військові кораблі і їх екіпажі мають абсолютний імунітет і в територіальних водах, і в нейтральних. Це означає: іноземні держави не можуть їх заарештовувати, затримувати і судити. Таким чином, захоплення і обстріл Росією кораблів, що законно здійснювали мирний перехід, а також затримання моряків - пряме порушення положень Конвенції.

Читайте також: У Каліфорнії коронавірусом можуть заразитися 25 мільйонів осіб – губернатор

Читайте докладніше про те, що відбувається на юридичних фронтах між Україною і Росією у статті Володимира Кравченка "Лист до Гааги".