Україна денонсувала ще три угоди в межах СНД

22 травня 15:05

Застарілі договори у сфері податкового законодавства втратили своє практичне значення.

 

Кабінет міністрів на засіданні у середу, 22 травня, ухвалив проект постанови про денонсацію трьох угод України у межах Співдружності Незалежних Держав (СНД) у сфері податкового законодавства, повідомляє "Укрінформ".

Згідно з текстом пояснювальної записки до проекту, уряд припинив дію:

- Протоколу про уніфікацію підходу та укладення Угод про запобігання подвійного оподаткування доходів і майна (Ташкент, Узбекистан) 1992 року;

- Угоди між державами-учасницями СНД про співробітництво і взаємну допомогу з питань дотримання податкового законодавства і боротьби з порушеннями у цій сфері (Білорусь) 1999 року;

- Угоди про співробітництво держав-учасниць СНД у боротьбі з податковими злочинами (Тбілісі, Грузія) 2005 року.

Ці міжнародні договори втратили своє практичне значення, оскільки в України діють міжнародні міжурядові договори про уникнення подвійного оподаткування з Азербайджаном, Білоруссю, Вірменією, Казахстаном, Киргизстаном, Молдовою, Росією, Таджикистаном, Туркменістаном і Узбекистаном.

За словами речниці МЗС України Катерини Зеленко, на сьогодні відомо про 236 договорів, що потребують перевірки для подальшої денонсації. Масштабну інвентаризацію всіх угод, підписаних Україною в межах СНД, у Кабміні анонсували на початку лютого.

Нагадаємо, 2 травня 2018 року Рада національної безпеки і оборони підтримала пропозицію щодо припинення участі українських представників у діяльності органів СНД. РНБО доручила Міністерству закордонних справ вжити в установленому порядку заходи щодо припинення дії окремих міждержавних угод.

19 травня президент Петро Порошенко підписав указ, яким остаточно було припинено участь України в роботі статутних органів СНД й зачинилося постійне представництво при цій організації.

Докладніше про "вихід" із СНД читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Цивільний шлюб із розрахунком" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".