Указ Зеленського про розпуск Ради перевірять на відповідність Конституції – Парубій

22 травня 12:38

Рішення Конституційного суду може бути пізніше проведення дострокових виборів, зазначив голова Ради.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив про те, що указ президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту суперечить чинній Конституції, депутати у зв'язку з цим звернуться до Конституційного суду України (КСУ). Про це інформує видання "РБК-Україна".

"Я вчора заявив, що з цієї секунди діятиму виключно в рамках законодавчих повноважень. Як голова ВР не можу зупинити указ президента, може тільки суд визначити його відповідність Конституції. Я знаю, що народні депутати планують подати звернення до КСУ і я підтримую цю ініціативу депутатів", - сказав Парубій.

Він зазначив, що рішення КСУ може бути надано вже після проведення дострокових виборів.

"Я розумію, що рішення Конституційного суду може бути пізніше, ніж проведення самих виборів, але разом з тим я впевнений, що як голова ВР повинен дати політичну оцінку цьому указу і сказати, що його автор нестиме відповідальність і за законом, і перед народом України", - додав Парубій.

Раніше лідер парламентської фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко заявив, що конституційних підстав для розпуску Верховної Ради немає і почав збір підписів проти дострокового розпуску.

Напередодні, в Адміністрації президента пройшли консультації Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, головами фракцій і груп. Після їх завершення стало відомо, що президент ініціює позачергове засідання парламенту у середу для внесення змін у виборче законодавство.

Також 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради й призначення позачергових виборів на 21 липня.

Як зазначили джерела DT.UA, остаточне рішення щодо розпуску Верховної Ради прийняли 19 травня ввечері. При цьому проти дострокового розпуску парламенту виступав олігарх Ігор Коломойський, однак на рішення це не вплинуло.

Нагадаємо, що представники більшості фракцій заявили про готовність до позачергових виборів.