Угорщина пообіцяла не роздавати свої паспорти в Україні – Клімкін

06 грудня 20:29

Гарантій, що українським громадянам не видаватимуть угорські паспорти в Угорщині, немає.

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто запевнив міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, що угорські консульства в Закарпатській області припинили видачу паспортів українським громадянам. Про це Клімкін повідомив за підсумками переговорів з угорською делегацією на полях Міністерського засідання ОБСЄ в Мілані в четвер, 6 грудня, передає Espreso.TV.

"Угорці кажуть, що не видають зараз паспортів. І вони цього не робитимуть. Це вже добре, тому що я пам'ятаю заяви Сійярто, коли він говорив, що видача паспортів на нашій території не суперечить українським законам. Зараз це закінчилося", - розповів голова МЗС України журналістам.

При цьому міністр вказав на відсутність гарантій того, що Будапешт не почне видавати паспорти громадянам України угорського походження вже на території Угорщини.

"На угорській території ми їхні дії не можемо контролювати. Але для нас це питання абсолютного принципу: у своїх консульствах на нашій території вони за визначенням не можуть цього робити", - пояснив Клімкін.

Нагадаємо, у вересні ЗМІ оприлюднили відео, на якому громадяни України отримують угорські паспорти та промовляють присягу на вірність Угорщині у консульстві в Береговому.

27 вересня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив про те, що СБУ розслідує кримінальне провадження за фактом отримання паспортів Угорщини громадянами України, а отримання подвійного громадянства тягне за собою позбавлення громадянства України.

Вже у жовтні послу Угорщини в Україні Ерно Кешкеню вручили ноту про те, що консула Угорщини у місті Береговому Закарпатської області оголошено персоною нон-грата і він має виїхати з України упродовж 72 годин. Своєю чергою Будапешт вислав першого секретаря посольства України в Угорщині, 8 жовтня він повернувся до Україну.

Детальніше про українсько-угорський конфлікт і перспективи його врегулювання читайте у матеріалі Володимира Кравченка "За півкроку до червоної риски", "Чи доведе "мова" до Брюсселя?" й "Ілюзія добросусідства" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".