Угорщина має намір і надалі блокувати членство України в НАТО через закон про мову

05 грудня 04:23

Цю заяву раніше було оприлюднено в момент, коли в Угорщині з візитом перебував глава Кремля Володимир Путін

 

Міністр закордонних справ Угорщини у середу, 4 грудня, заявив, що Будапешт буде блокувати членство України в НАТО, поки Київ не відновить права, якими володіли етнічні угорці до того, як закон про мови обмежив доступ меншин до утворення на їх рідних мовах.

Угорщина вступила в конфлікт з Україною через те, що, за її словами, це обмежує права приблизно 150 тисяч етнічних угорців на використання своєї рідної мови, особливо у сфері освіти, після того, як у 2017 році в Україні був прийнятий закон, що обмежує, як представляють на Заході, використання мов меншин, повідомляє Reuters.

"Ми просимо не надавати зайвих прав угорцям на Закарпатті, а тільки ті права, які в них були раніше", - заявив Сіярто державному інформаційному агентству MTI на саміті НАТО в Лондоні.

Угорщина заявила, що відкрита для консультацій з Україною з цього питання.

Це не перший випадок, коли Угорщина блокує співпрацю України з НАТО через питання угорської громади Закарпаття. Так, 30 жовтня під час перебування Північноатлантичної ради в Києві вона заблокувала спільну заяву послів НАТО щодо України. Наступного дня, втім, Угорщина зняла з неї вето - після того, як до заяви було внесено згадку про захист прав національних меншин в Україні.

Конфлікт між Україною та Угорщиною розпочався після ухвалення Верховною Радою нового закону про освіту.

28 вересня 2017-го року в Україні набув чинності закон "Про освіту". Закон визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовах.

Низка країн, зокрема Угорщина, розкритикували закон через те, що він нібито обмежує права національних меншин.

Також Угорщина вимагає від України змінити мовний закон, який вважає неприйнятним.

Нагадаємо, 16 липня очільник Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що в Угорщини є план покращення стосунків з Україною, і назвав умови, за яких Будапешт перестане блокувати переговори України з НАТО.

У МЗС Угорщини сподіваються на президента Володимира Зеленського, разом з яким зможуть вирішити "проблемні питання", що стосуються угорської національної меншини в Україні. Президент Угорщини Янош Адер, який був присутнім на інавгурації Зеленського, запросив нового голову України відвідати Угорщину. Він також назвав обнадійливими перші переговори із Зеленським.

Як відомо, Угорщина незадоволена українськими законами про освіту та мову й звинувачує Україну у нібито недотриманні прав нацменшин. При цьому Будапешт блокує зусилля України щодо взаємодії з НАТО, що неодноразово засуджував Захід.

Докладніше про україно-угорський конфлікт читайте в матеріалі Володимира Кравченка "Ілюзія добросусідства" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".