У США українським місцевим виборам надають великого значення

14 сiчня 12:20

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал і посол США в Києві Джон Теффт на зустрічі у понеділок, 25 жовтня, обговорили хід місцевих виборів в Україні.

 

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал і посол США в Києві Джон Теффт на зустрічі у понеділок, 25 жовтня, обговорили хід місцевих виборів в Україні.

Як повідомляє прес-служба ЦВК, Теффт наголосив, що у США місцеві вибори вважають не менш важливими, ніж вибори загальнодержавного масштабу, тому й українським місцевих виборів вони надають великого значення.

Посол подякував главі ЦВК за увагу до розгляду подань від США і відповідну реєстрацію офіційних спостерігачів.

Шаповал відзначив, що спостереження за виборами з боку іноземних держав і міжнародних організацій стало однією з складових організації виборів в Україні, і зі свого боку він вважає цей процес важливою запорукою дотримання демократичних принципів всіма учасниками виборів.

За його словами, за кількістю міжнародних спостерігачів на цих виборах США є третьою країною після Польщі та Росії.

У той же час загальна кількість офіційних спостерігачів, як міжнародних, так і українських, є значно меншою, ніж на парламентських чи президентських виборах. На думку Шаповала, це свідчить про те, що належної уваги суспільні інститути місцевим виборам поки не приділяють. Тому саме тепер представники місцевих громадських організацій мають бути найактивнішими.

Окремою темою обговорення стало питання формування територіальних і дільничних виборчих комісій. На запитання посла щодо представництва політичних сил у складі цих комісій, Шаповал зазначив, що проблеми в цій сфері значною мірою спричинені недоліками закону про місцеві вибори.

Так, на його думку, ці питання в законі врегульовані «з позицій політичної доцільності». А партії, які отримали за законом певні преференції, скористалися ними, що й викликало нарікання інших учасників виборчого процесу.

Учасники зустрічі зупинилися також на питаннях удосконалення виборчого законодавства в Україні, і в цьому контексті було обговорено питання можливого сприяння нашій країні з боку міжнародних інститутів, до сфери яких належать питання організації виборів.

Зустріч відбулася на прохання представників посольства США.

Нагадаємо, раніше сьогодні у зв'язку з повідомленнями про ймовірні порушення законодавства при виготовленні виборчих бюлетенів у Харкові президент Віктор Янукович доручив правоохоронним органам розібратися в ситуації та дати правову оцінку наведеним фактам.

Як повідомлялося, вибори до місцевих органів влади в Україні призначені на 31 жовтня.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»