У Росії кажуть, що борги ЄЕСУ давно вже пробачили

14 жовтня 11:36

Росія, по суті, пробачила борг корпорації «Єдині енергетичні системи України», закривши справу проти Юлії Тимошенко на початку 2000-х років. Про це заявив генерал-полковник, начальник Головного управління міжнародного військового співробітництва Міністерства оборони РФ в 1996-2001 роках Леонід Івашов.

 

«Росія, по суті, пробачила Україні цей борг заради більш високих стратегічних цілей, для того, щоб ми не сварилися і жили мирно, дружно», - сказав Л.Івашов.

За його словами, у справі ЄЕСУ насправді зіграло не Міноборони РФ, а безпосередньо російський уряд на чолі з Віктором Черномирдіним, який тоді значно скоротив армії Росії бюджет і запропонував військовим борги України за газ «вибивати будівельними матеріалами».

Він зазначив, що фактично борги ЄЕСУ було передано Міноборони РФ.

За його словами, тоді Україна запропонувала товари для погашення боргу з газу за завищеними цінами.

«Фактично, нам пропонували купувати звичайні унітази за ціною золотих», - сказав Л.Івашов і додав, що, незважаючи на це, Росія погодилася на такі умови.

Як підкреслив Л.Івашов, пізніше в результаті розглядів голова Управління військового бюджету Міноборони Росії Георгій Олейнік був засуджений за такі дорогі покупки і відсидів майже 4 роки.

«На цьому конфлікт було вичерпано, і Росія, по суті, Ю.Тимошенко та іншим урядовцям пробачила борг», - сказала він.

Відповідаючи на питання, чому з'явився лист на адресу уряду України від Міноборони РФ з проханням повернути 405 млн дол за борги ЄЕСУ, Л.Івашов сказав: «Кримінальну справу проти Ю.Тимошенко закрито, але питання залишається. Міноборони РФ хотіло щось заробити не в рамках розгляду кримінальної справи, а в рамках військово-економічних відносин».

Генерал-полковник підкреслив, що якби Росія хотіла домогтися повернення грошей, було б ініційовано розгляд позову у міжнародних інстанціях. «Сьогодні РФ проти повернення до розгляду цієї справи», - вважає він.

Він не виключив, що у Росії насправді, можливо, хочуть не повернути гроші, а вплинути на газові перемовини.

Окрім того, як вважає Л.Івашов, засуджений за борги ЄЕСУ Г.Олейнік «потрапив під роздачу». «Йому наказували підписувати ці документи. Я був свідком того, як на нього начальник Генштабу РФ кричав, мовляв, у Міноборони немає грошей, Вам дають, а Ви не хочете купувати. Олейнік не хотів купувати за такими божевільними цінами, але тоді на нього натиснули з уряду РФ», - сказав Л.Івашов.

Нагадаємо, стосовно Ю.Тимошенко порушено нову кримінальну справу за покладання боргів корпорації «ЄЕСУ» на бюджет України. В СБУ підкреслюють, що підставою для порушення нової кримінальної справи проти екс-прем'єра України, лідера партії «Батьківщина» Ю.Тимошенко став лист Міноборони РФ Кабінету міністрів, в якому порушувалося питання погашення заборгованості ЄЕСУ в сумі 405,5 млн дол.

За інформацією СБУ, обвинувачення у цій справі Ю.Тимошенко було пред'явлено 12 жовтня.