У Росії губернатори масово відмовляються від мандатів до Держдуми

14 грудня 08:57

У Росії Тульський губернатор Володимир Груздєв, губернатор Петербурга Георгій Полтавченко і глава Підмосков'я Борис Громов відмовилися від мандатів депутатів Державної думи, отриманих за підсумками парламентських виборів 4 грудня.

 

Під час урочистої церемонії вручення мандатів у середу, 14 грудня, голова міської виборчої комісії Петербурга Олександр Гнєтов повідомив, що Г.Полтавченко прийняв рішення відмовитися від депутатського мандата.

Губернатор Північної столиці очолював першу трійку петербурзького виборчого списку «Единой России» на думських виборах. Окрім нього у списку значилися голова міських Законодавчих зборів Вадим Тюльпанов і актриса Анастасія Мельникова. Поки невідомо, кому губернатор має намір передати своє депутатське посвідчення.

В.Груздєв повідомив у своєму мікроблозі, що також прийняв рішення відмовитися від депутатського посвідчення. «Здав відмову від мандата депутата ДД. Бажаю всім депутатам ДД від Тульської області (їх у нас 7) бути гідними представниками нашої області. Успіхів», - написав тульський губернатор.

Раніше місцеві ЗМІ повідомляли, що Тульську область у Держдумі представлятимуть сім депутатів, серед яких «есер» Ігор Зотов, член ЛДПР Олександр Балберов, комуніст Василь Стародубцев і єдинороси Борис Гризлов, Дмитро Смирнов, Дмитро Савельєв, а також губернатор області В.Груздєв. Хто тепер посяде місце голови регіону у Держдумі, також невідомо.

Окрім того, сьогодні у підмосковному уряді повідомили, що губернатор області Б.Громов також поповнив лави «відмовників». Як очікується, місце Б.Громова у Московській обласній думі (Мособлдума) займе міністр екології Московської області Алла Качан, а депутатське крісло у Держдумі - Володимир Коннов.

Раніше губернатор Хабаровського краю В'ячеслав Шпорт також відмовився від мандата депутата Держдуми РФ VI скликання, щоб продовжити роботу на посту голови регіону. В.Шпорт йшов під першим номером у регіональному списку єдиноросів. В.Шпорт був депутатом Держдуми з 1999-го по 2007 рік. Після цього він деякий час працював у компанії «Сухой», у 2009 році став заступником голови уряду Хабаровського краю, а потім і губернатором регіону.

Нарешті, голова уряду Туви і член Вищої ради партії «Единая Россия» Шолбан Кара-оол також відмовився від депутатського крісла і передав мандат кандидату з регіональної групи партійного списку Ларисі Шойгу.