У ПР закликають не спекулювати на темі колабораціонізму Шухевича і Бандери

21 червня 06:34

"В України своя історія, і є частина населення, яка завжди була впевнена, що, борючись з більшовиками під час Другої світової війни, українці вели національно-визвольну боротьбу. Це було і буде, і не потрібно на цьому спекулювати", - заявила народний депутат, член фракції ПР Юлія Льовочкіна.

 

Заява пролунала у відповідь на проект резолюції, який сьогодні російська делегація у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) винесе на розгляд держав-членів цієї організації, повідомляє "Коммерсантъ-Украина".

Документ під назвою "Про протидію проявам неонацизму і правого радикалізму" складається з чотирьох пунктів. У них, зокрема, йдеться, що "асамблея висловлює серйозну заклопотаність зростанням кількості проявів правого радикалізму і націоналістичного екстремізму на просторі Ради Європи". "Ідеї неонацизму і реваншизму сьогодні як і раніше популярні, а проблеми міграції, міжетнічних конфліктів, з якими стикається Європа, допомагають цим ідеям завойовувати нових прихильників, особливо серед радикально налаштованої молоді", - наголошується у проекті. Серед країн, в яких "проходять марші під нацистськими емблемами і колабораціоністи нагороджуються державними нагородами", разом з Австрією, Литвою, Латвією та Естонією названо й Україну.

На думку видання, Україну названо в документі у зв'язку з активністю націоналістичних партій, а також указами президента Віктора Ющенка про нагородження лідерів Організації українських націоналістів Романа Шухевича і Степана Бандери званням "Герой України".

В українській делегації у ПАРЄ з такими оцінками не погодилися. "Ми вважаємо, що складати подібний список некоректно", - заявила член делегації Ю.Льовочкіна. Вона також сказала, що резолюцію може бути змінено. "Ми теж виступаємо проти радикалізму, проте запропонували російській делегації винести на розгляд резолюцію, виключивши з неї згадку будь-яких країн", - пояснила вона.