У Китаї святкують 100-річчя революції

09 жовтня 12:17

У пекінському Будинку народних зібрань на площі Тяньаньмень у неділю, 9 жовтня, відбувся урочистий захід, присвячений сторіччю початку Синьхайской революції, що повалила монархію в Піднебесній.

 

Антимонархічна революція, що переросла в національно-демократичну, почалася з озброєного повстання, що покінчило з правлінням маньчжурської династії Цин (1644-1911). У результаті Синьхайской революції в Китаї, де імператори правили більше двох тисяч років, була встановлена ​​республіка - перша в цій частині світу.

Революція, разом з якою у давню країну прийшла модернізація, спричинила «безпрецедентні соціальні зміни в Китаю», заявив у своєму виступі на урочистому зібранні голова КНР Ху Цзіньтао. Він високо оцінив роль лідера Синьхайской революції Сунь Ятсена, назвавши його «великим національним героєм, великим патріотом і великим керівником демократичної революції».

Ху Цзіньтао закликав до «великого відродження китайської нації» шляхом збереження прихильності соціалізму з китайською специфікою, патріотизму та мирного шляху розвитку. Він також вказав на необхідність спільно з Тайванем «працювати над відродженням нації», прагнути до мирного об'єднання країни.