У Греції поки не змогли обрати нового прем'єр-міністра

09 листопада 19:09

Зустріч лідерів основних грецьких партій з президентом країни, на якій буде оголошено ім'я наступного прем'єр-міністра Греції, перенесена на ранок четверга, 10 листопада, повідомляє Reuters. Раніше передбачалося, що питання про нового голову уряду буде вирішене вже в середу.

 

Джерела Agence France-Presse зазначають, що зустріч була перенесена з ініціативи президента Греції Каролоса Папульяса. До проведення наради ім'я нового прем'єра, швидше за все, оголошено не буде.

Зустріч була перенесена після того, як прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу і лідер опозиції Антоніс Самарас, що йдуть у відставку, почали переговори з президентом Греції про створення нового коаліційного уряду. Раніше 9 листопада Г. Папандреу офіційно оголосив про свою відставку з поста глави уряду.

Про намір Г. Папандреу залишити пост прем'єр-міністра стало відомо 7 листопада 2011 року. Через день у відставку пішов уряд Греції.

Приводом до добровільної відставки стали дії Папандреу в умовах затяжної економічної кризи в країні. Колишній грецький прем'єр, зокрема, вирішив винести на референдум питання про прийняття фінансової допомоги ЄС і МВФ в обмін на скорочення бюджетних витрат.

Дане рішення Г. Папандреу, яке могло б спричинити дефолт країни, викликало критику як у Греції, так і в Євросоюзі. У підсумку Г. Папандреу відмовився від ідеї проводити референдум.

Державний борг Греції складає 350 мільярдів євро, з яких більше 200 мільярдів знаходяться в активах приватних фінансових структур. Наприкінці жовтня на саміті ЄС було вирішено, що приватні інвестори спишуть половину боргу країни. У випадку, якщо Греція відкине програму ЄС, то її місце в єврозоні виявиться під загрозою.