У ЄП не змогли виробити єдину позицію щодо України. Голосування резолюції відклали

14 вересня 07:17

Комітет з міжнародних справ Європарламенту не зміг виробити єдину позицію щодо України - депутати розійшлися в думці про необхідність блокувати переговори про асоціацію через проблеми з демократією у країні.

 

Пізно ввечері в понеділок, 12 вересня, у Страсбурзі відбулося засідання комітету з міжнародних справ Європейського парламенту, який обговорив перспективи завершення переговорів з Україною щодо угоди про асоціацію. Формально комітет не приймав рішень - відбулися вільні дебати. Дискусія підтвердила, що в ЄП немає єдиної думки про те, як повинен діяти Брюссель. Кілька депутатів, що представляють групу ЄНП, заявили про неприпустимість підписання угоди з Києвом в умовах, коли в Україні фіксуються грубі порушення демократичних принципів, у той час як їхні колеги з інших фракцій наполягали на якнайшвидшому підписанні договору, пише «Коммерсант-Украина».

За інформацією видання, 12 вересня було досягнуто домовленості про те, що резолюція буде винесена на голосування в ЄП лише 16 листопада, однак у цьому випадку ЄНП буде складно заблокувати переговори України та ЄС щодо угоди про асоціацію, які на той час будуть де-факто завершені.

Депутат ЄНП Міхаель Галер визнав, що його політична група має намір запропонувати окреме рішення щодо справи Юлії Тимошенко, в якому будуть описані санкції щодо України. «Якщо на початку жовтня з'явиться рішення Печерського суду у справі Тимошенко, ми будемо наполягати на негайному розгляді ще однієї резолюції», - заявив євродепутат.

За словами співрозмовника видання в апараті Європарламенту, на сьогоднішній день ЄНП не вдалося знайти більшість голосів на підтримку своєї ініціативи.