У Білорусі винесли вирок двом екс-кандидатів у президенти

20 травня 13:50

Суд Фрунзенського району Мінська засудив екс-кандидатів у президенти Білорусі Володимира Некляєва і Віталія Римашевського до 2 років позбавлення волі з відроченням на 2 роки.

 

В.Некляєва і В.Римашевського визнано судом винними за ст. 342 КК Білорусі - «організація групових дій, що порушують громадський порядок, або активна участь в них».

В.Некляєва було звільнено прямо в залі суду.

Суд також засудив активістів виборчого штабу В.Некляєва Олександра Федута до 2 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном 2 роки, Сергія Возняка - до 2 років позбавлення волі умовно. Судом також призначено покарання заступнику голови зареєстрованої в Чехії організації «Молодий фронт» Анастасії Полаженко у вигляді 1 року позбавлення волі з відроченням на 1 рік, керівнику виборчого штабу В.Некляєва Андрію Дмитрієву - до 2 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном 2 роки.

За словами прокурора Андрія Кожевнікова, інформація свідків, а також відеозаписи свідчать про те, що обвинувачені неодноразово закликали людей вийти на площу, за що їм Генеральною прокуратурою було винесено попередження.

Нагадаємо, В.Некляєв до Жовтневої площі не дійшов, оскільки його було побито до втрати свідомості невідомими людьми, тоді як В.Римашевський був на обох площах, де відбувалися основні події 19 грудня. Політик каже, що частково свою провину буде визнавати.


Підозрюваними у кримінальній справі про масові заворушення у Мінську в день виборів президента країни 19 грудня проходять 22 людини: сім кандидатів у президенти, двоє з яких поки залишаються на волі, а також політики, громадські діячі та журналісти.