У Бельгії нарешті з'явився уряд

05 грудня 13:45

У Бельгії після 19,5 місяців кризи сформовано уряд. Про це сьогодні заявив лідер правлячої коаліції Еліо Ді Рупо, який займе посаду глави кабінету.

 

Уряд прийме присягу в найближчі години, щоб новий прем'єр зміг взяти повноцінну участь у саміті ЄС 8-9 грудня.

Нагадаємо, 13 червня 2010 року в Бельгії пройшли парламентські вибори. Відтоді політичні партії через гострі протиріччя між франкомовною (Соціалістична партія Валлонії) і фламандськомовною (Новий фламандський альянс) спільнотами не можуть домовитися про створення коаліційного уряду.

4 вересня політичні партії Бельгії також провалили переговори про формування нового уряду. Головний посередник на переговорах між фламандськими і валлонськими партіями, лідер валлонських соціалістів Еліо ді Рупо подав королю прохання про відставку.

За оцінками фахівців, незважаючи на гострі соціально-економічні розбіжності між північчю і півднем Бельгії, справжні причини кризи лежать в глибокій культурній роз'єднаності цього королівства. Валлонія і Фландрія живуть відособлено і сприймають один одного більшою мірою ояк іноземні держави, ніж як частини єдиної країни.

Країна розділена на три федеральних регіони: Фландрію, франкомовну Валлонію і двомовний Брюссельський столичний регіон. Згідно з проведеним у вересні опитуванням серед громадян королівства, надання всім трьом регіонам статусу незалежних держав вважали за краще б 36% респондентів-нідерландофонів. Ще 34% опитаних фламандців вважають за доцільне утворення «Федерації Фландрія-Брюссель і Валлонія», а 15% схиляються на користь «Федерації Валлонія-Брюссель і Фландрія».