У ЗМІ оприлюднено текст законопроекту РНБО про деокупацію Донбасу

12 липня 17:01

Проект закону планувалося розглянути і затвердити на засіданні РНБО у понеділок.

 

Рада Національної безпеки і оборони (РНБО) на чолі з її секретарем Олександром Турчиновим підготував проект закону про деокупації Донбасу ("Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України"). .

Текст документа, який планувалося розглянути і затвердити на засіданні РНБО 10 липня, оприлюднило "Громадське".

Наголошується, що Турчинов пояснив перенесення розгляду законопроекту "необхідністю додаткових консультацій з нашими стратегічними партнерами".

В той же час, чиновники і депутати, з якими спілкувалися журналісти, припускають, що парламент розгляне документ восени, адже поточна сесія Ради закінчується 14 липня.

Вказується також, що у проекті документа, який опинився у розпорядженні журналістів, відсутні перехідні положення, які традиційно входять до тексту законопроекту.

У тексті документа наголошується, що РФ "здійснює збройну агресію проти України і тимчасову окупацію частин її території" за допомогою своїх збройних сил. Таким чином, факт окупації вперше пропонується закріпити на законодавчому рівні.

Стаття 4 законопроекту визначає конкретні цілі державної політики щодо відновлення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей:

– звільнити ці території і відновити на них конституційний лад;

– захистити права, свободи і законні інтереси громадян, які постраждали із-за російської агресії;

– зміцнити незалежність, державність, єдність і територіальну цілісність України.

Стаття 7 документа, в той же час, визначає пріоритетність виконання Мінських угод в безпековій частині при здійсненні політико-дипломатичних заходів по відновленню територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

Стаття 8 законопроекту визначає, що до здійснення в Донецькій і Луганській областях заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони залучаються сили і засоби ЗСУ та інших збройних формувань України (СБУ, НГУ, ДПСУ, розвідки), а також МВС, Національної поліції та органів виконавчої влади, які реалізують державну політику в галузі ЦО.

Відповідно до статті 9, у період дії закону президент отримає право приймати рішення про застосування ЗСУ та інших збройних формувань в Донецькій і Луганській областях для відбиття російської агресії. При необхідності може також бути прийнято рішення про введення військового стану.

При цьому, документ передбачає, що керівництво силами і засобами, залученими до здійснення заходів із забезпечення нацбезпеки та оборони, покладається на Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Раніше заступник глави адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв заявив, що українська сторона узгоджує проект закону "Про особливості державної політики щодо відновлення територіальної цілісності і суверенітету" зі своїми ключовими іноземними партнерами.

Нагадаємо, 13 червня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україні слід завершувати антитерористичну операцію на Сході України і переходити до нового формату захисту від російської гібридної агресії.

Наступного дня президент Петро Порошенко повідомив, що доручив розробити законопроект про реінтеграцію Донбасу, який передбачає низку заходів щодо повернення окупованих територій України.

За словами спікера Андрія Парубія, новий закон передбачає створення єдиного оперативного штабу для керування силовими підрозділами та законодавче закріплення за ОРДЛО статусу окупованої території.

Детальніше про "новий формат" захисту країни, який може прийти на зміну АТО, читайте в статті Володимира Кравченка "АТО: що буде після зміни назви?", а також у статті віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироїд "Гібридний патріотизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".