У Зеленського визначили посаду для Абромавичуса — ЗМІ

12 червня 11:52

Його посада буде мати пряме відношення до "Укроборонпрому".

 

Колишнього міністра економіки та радника президента Володимира Зеленського Айвараса Абромавичуса планують призначити в наглядову раду державного концерну "Укроборонпром". Про це повідомляє видання The Page з посиланням на джерело, близьке до Адміністрації президента. Також інформацію підтвердило ще одне джерело.

Про призначення Абромавичуса за квотою президента планують оголосити в середу, 12 червня.

Раніше, вже після інавгурації Володимира Зеленського, Абромавічус обговорював із командою президента своє майбутнє призначення. Найпривабливішим місцем роботи для себе тоді він називав "державні підприємства і уряд".

Раніше Абромавічус заявляв, що державний концерн "Укроборонпром" потребує заміни менеджменту і виступив проти його ліквідації.

Наглядова рада "Укроборонпрому" - вищий орган управління концерну. До його складу входять п'ять членів, три з яких - за квотою президента, і ще два - від Кабінету міністрів. Члени наглядової ради призначаються на п'ять років і працюють на громадських засадах, але їх повноваження можуть бути достроково припинені.

У повноваження наглядової ради "Укроборонпрому" входять затвердження стратегії розвитку, фінансових та інвестиційних планів і показників діяльності, контроль за використанням об'єктів держвласності концерну. Саме НС може ініціювати проведення перевірок та аудиту фінансово-господарської діяльності концерну, залучати до відповідальності посадових осіб, а також подавати Кабміну пропозиції щодо реорганізації або ліквідації "Укроборонпрому".

Нагадаємо, Айвараса Абромавичуса особисто запросив у команду президент України Петро Порошенко. Він надав йому українське громадянство і звернувся до фракції "Солідарність" з пропозицією висунути його на посаду міністра економічного розвитку і торгівлі.

У лютому 2016 року міністр економіки Абромавічус заявив про свою відставку. Коли у нього запитали про причини, він сказав, що не хоче, щоб на нього тиснули окремі політики.

В 2019 Абромавічус працював у команді кандидата в президенти Володимира Зеленського в якості радника і експерта.