У Зеленського назвали умову підписання закону про тимчасові слідчі комісії

07 червня 00:48

В АП наполягають, що процедура імпічменту повинна регламентуватися спеціальним законом.

 

Президент Володимир Зеленський ще не вирішив, чи підписуватиме він прийнятий Верховною Радою закон про тимчасові слідчі комісії, створення яких передбачено Конституцією для здійснення процедури імпічменту, повідомив заступник глави АП Руслан Рябошапка. За його словами, глава держави готовий підписати закон, якщо його положення відповідають запропонованим ним у законопроекті про імпічмент підходам.

"Ми повинні подивитися, що прийде на підпис до президента. Якщо ці підходи збігатимуться з тим, що пропонував Володимир Зеленський, то очевидно, що закон буде підписаний в найкоротші терміни", - запевнив Рябошапка журналістів в ході брифінгу в Києві у четвер, 6 червня.

У свою чергу, представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявив, що Зеленський наполягатиме на прийнятті окремого закону про імпічмент.

"Процедуру імпічменту повинен регламентувати окремий закон, тому що імпічмент – це окрема конституційно-правова процедура. Вона не може бути захована ні в регламенті Верховної Ради, як це є сьогодні, ні в законі про ТСК, як пропонується цим новим законом", - заявив Стефанчук в ефірі телеканалу "1+1" в четвер увечері.

Він підкреслив, що процедура імпічменту виходить за рамки діяльності Верховної Ради і ТСК, а включає також дії Верховного суду, Конституційного суду тощо.

Як повідомлялося, у червня Верховна Рада не стала включати до порядку денного сесії президентський законопроект "Про особливу процедуру усунення президента України (імпічмент)", внесений Володимиром Зеленським минулого тижня. Новели законопроекту дублюють відповідні норми Конституції положення регламенту Верховної Ради.

У той же час, 6 червня Рада підтримала в цілому закон про тимчасові слідчі комісії, який регламентує їх дії в рамках процедури імпічменту і саму процедуру. Законопроект було зареєстровано групою народних депутатів ще в 2014 році, проте було прийнято в першому читанні лише у 2019.