У захопленому Росією Криму будуватимуть СІЗО на 1500 місць

27 липня 04:10

Проблема переповнення СІЗО з'явилася в Криму після його незаконного захоплення Росією

 

Росія після захоплення і окупації Криму перетворює його не тільки на військову базу, але й у в'язницю.

СІЗО півострова в Сімферополі поповнюється сотнями нових арештантів, частина з яких – політв'язні. Їх родичі заявляють про нелюдські умови утримання кримчан: переповненість камер, антисанітарії, відсутність нормального харчування і медичного обслуговування, укусах комах.

У аннексированном Криму планують будувати новий слідчий ізолятор на 1,5 тисячі місць. Інформація про це з'явилася на російському сайті держзакупівель.

Згідно з даними, СІЗО будуть будувати в Сімферопольському районі в два етапи. Спочатку – об'єкт на 1 тисячу місць площею близько 40,8 тисяч кв. м, а потім – на 500 місць, орієнтовною площею – близько 13,6 тисяч кв. метрів.

На новий ізолятор планують витратити 3 млрд рублів. Кошти виділятимуть з федерального бюджету.

Проблема переповнення СІЗО виникла в Криму після його російської анексії. Єдиний слідчий ізолятор знаходиться в Сімферополі, і він переповнений, на що вказував генпрокурор Росії Юрій Чайка і керівництво кримського ФСВП.

Нагадаємо, на території окупованого Криму лише за перший квартал цього року сталося 45 обшуків, 97 арештів, 32 етапування політв'язнів в Росії і 60 незаконних заходів суден в порти. Також за вказаний період було зафіксовано 52 затримання, 61 допит і 171 випадок порушення права на справедливий суд.

Зазначимо, що Генеральна Асамблея ООН в своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися права людини. 22 грудня 2018 року ГА ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованою Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій.

Детальніше про ситуацію на півострові читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".