У справі про розкрадання грошей "Ощадбанку" затримали сина депутата

24 жовтня 13:20

Мова йде про Максима Березкіна, батько якого входить до "Волі народу".

 

У справі про розкрадання службовими особами коштів державного "Ощадбанку" правоохоронці затримали сина народного депутата Станіслава Березкіна від групи "Воля народу" Максима. Про це повідомили журналісти проекту The_Newsroom_UA у своєму Telegram-каналі. Інформацію підтвердили також в САП, однак не назвали прізвища депутата, син якого проходить у справі.

Досудовим слідством встановлено, що протягом вересня 2013 – січня 2014 років бенефіціарні власники групи "Креатив", діючи за попередньою змовою з службовими особами ПрАТ "Креатив", службовими особами АТ "Ощадбанк", ТОВ "ЗМЖ", працівниками ПАТ "Креатив Груп" і ТОВ "Кредитне Брокерське Агентство", заволоділи грошовими коштами, отриманими ПрАТ "Креатив" в АТ "Ощадбанк" за договором кредитної лінії в сумі 20 млн. дол. США, що на момент вчинення злочину складало 160 млн. грн.

Загалом правоохоронцями наразі затримано і повідомлено про підозру 10 особам.

"Затримано та повідомлено про підозру й сина чинного народного депутата, який разом з іншими бенефіціарними власниками групи "Креатив" (на той час) набув корпоративні права ПАТ "Чорноморгідрозалізобетон", придбані за рахунок коштів банку. Їм інкриміновано дії, передбачені ч.5 ст.191 (окремим як пособництво у вчиненні вказаного злочину), ч.3 ст.209, ч.1 ст.366 КК України", - йдеться у повідомленні САП.

Також серед затриманих два чинних і один колишній працівник банку, у тому числі заступник голови правління Банку, які готували документацію щодо видачі кредиту і приховували від інших задіяних служб наявні невідповідності і порушення у документах позичальника. Також, про підозру повідомлено оцінювача, яка надала оцінку майновим правам за фіктивним договором поставки, що були прийняті банком в якості забезпечення кредиту.

Крім того, повідомлення про підозру вручені колишнім керівникам - головному бухгалтеру і працівникам підприємств групи "Креатив" (5 осіб), які здійснили підробку низки документів, договорів і безпосередньо здійснювали легалізацію коштів, шляхом їх перерахування у безготівкову форму.

"Прокурорами САП внесено до суду відповідні клопотання щодо усіх підозрюваних про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 5 до 150 млн. грн. залежно від ролі кожного з учасників", - зазначили в САП.

Нагадаємо, у вівторок, 23 жовтня, детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали загалом 10 осіб, які підозрюються в розкраданні грошей у державного банку "Ощадбанк", зловживаннях і інших протиправних діяннях.

Як зазначають слідчі, в період з 2013 по 2015 роки посадові особи компаній "Креатив", будучи в змові з високопоставленими службовцями державного банку, підробили необхідні документи, за якими отримали кредит в розмірі $ 20 мільйонів нібито для "купівлі насіння соняшнику".

Отримавши кредит, власники "Креатива" вивели державні гроші на рахунки компаній- "прокладок", зареєстрованих в Белізі і Швейцарії, після чого за рахунок цих грошей оплатили покупку корпоративних прав компаній, які володіють цінним нерухомим майном.

зауважимо, що у 2017 році синові депутата Станіслава Березкіна Максиму заборонили покидати Україну через борги перед "Ощадбанком" і "Піреус Банком". Згідно з даними позивачів, заборгованість Березкіна за кредитами перед "Ощадбанком" становить 22 млн доларів і майже 111 млн гривень, а перед "Піреус Банком" - 15 млн доларів.