У разі відмови у реєстрації кандидатом в депутати Саакашвілі піде в суд

14 червня 07:38

Міхеїл Саакашвілі готовий виконати будь-яке рішення суду.

 

Незважаючи на те, що по приїзді в Україну Міхеїл Саакашвілі сказав, що не буде балотуватися у Верховну Раду, чи то під впливом соратників, чи через власний неприборканий темперамент, лідер партії "Рух нових сил" передумав. І налаштований цілком по-бойовому.

Саакашвілі був відсутній в Україні з лютого 2018 по травень 2019 після того, як його силоміць видворили з країни. При цьому за законом у народні депутати можуть балотуватися тільки ті громадяни України, які постійно проживали на її території протягом останніх п'яти років перед виборами.

На питання журналіста, чи дозволить Центральна виборча комісія Саакашвілі взяти участь у виборах, при тому, що його більше року не було в Україні, він зазначив, що його відсутність може бути кваліфікована як така, що мала місце з поважних причин, повідомляє Радіо Свобода.

"Президент України Зеленський, я йому дуже вдячний за це, скасував указ свого попередника і визнав, що це було незаконно. Якщо це було незаконно, то моя відсутність теж була незаконною. Якщо вона незаконна, то вона важлива. Тобто, якщо ЦВК не буде мене реєструвати, я сподіваюся, що суд це питання вирішить", - сказав він.

У той же час Саакашвілі пообіцяв виконати рішення суду, якщо ЦВК відмовить йому в реєстрації, і суд визнає таке рішення законним.

"У будь-якому випадку "Рух нових сил Міхеїла Саакашвілі" - я буду допомагати цим людям (членам виборчого списку партії - ред.). Я не за посадами кудись іду, але я вважаю, що це мій обов'язок, щоб ці люди були в парламенті. Не тому, що я хочу бути там, але я дуже хотів би, щоб вони були там. Якщо суд дозволить мені їх супроводжувати, я буду супроводжувати. Якщо суд такого не вирішить, хоча у випадку з Сакварелідзе вирішив, що я буду підкорятися закону", - сказав Саакашвілі.

Міхеїл Саакашвілі повернувся в Україну 29 травня - напередодні Володимир Зеленський повернув йому українське громадянство, якого позбавив його попередній президент України Петро Порошенко.

Міхеїл Саакашвілі, який повернувся в Україну після відновлення українського громадянства, вів переговори про спільну участь у виборах з лідером партії "Удар" Віталієм Кличком і главою "Громадянської позиції" Анатолієм Гриценком. Однак згодом заявив, що його партія "Рух нових сил" піде на вибори самостійно.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

При цьому Рада відмовилася підтримувати запропоновані Зеленським зміни до закону про вибори народних депутатів, і вибори проходитимуть за змішаною системою: половина парламенту обиратиметься за закритими партійними списками, половина – в одномандатних мажоритарних округах.

24 травня група народних депутатів із фракції "Народного фронту" направила до Конституційного Суду подання щодо відповідності президентського указу Основному Закону з проханням розглянути його протягом двох місяців. КСУ приступив до розгляду подання 11 червня.

Якщо КСУ визнає, що указ глави держави не відповідає Основному Закону, то виборчий процес буде зупинено. Докладніше читайте у статті Сергія Рахманіна "Гра в швидкі "шашечки".