У разі проведення повторного жеребкування не вистачить часу надрукувати нові бюлетені — ЦВК

05 липня 12:50

Центрвиборчком не згоден з рішенням Шостого апеляційного адмінсуду.

 

Якщо Центральна виборча комісія проведе повторне жеребкування партій на позачергових парламентських виборах, то надрукувати необхідну кількість бюлетенів не вистачить часу, заявили в ЦВК. Провести жеребкування ще раз Центрвиборчком зобов'язав Шостий апеляційний адміністративний суд.

"У разі необхідності проведення нового жеребкування наслідком буде неможливість вчасного друку необхідної кількості бюлетенів Державним підприємством "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" та забезпечення їх доставки для проведення голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі", - йдеться в заяві ЦВК.

У Центрвиборчкомі наголосили, що не згодні з відповідним рішенням Шостого апеляційного адмінсуду.

"Забезпечення прав одного суб'єкта виборчого процесу не може мати наслідком порушення прав та законних інтересів інших суб'єктів виборчого процесу та законного перебігу виборчого процесу в цілому як реалізації права виборців на вільне волевиявлення", - зазначено в заяві.

У Центрвиборчкомі додали, що

"ЦВК з огляду на неурегульованість законом ситуації та виходячи із визначальних принципів дійсного демократичного виборчого процесу, зважила всі правові ризики та керувалася принципом дотримання "справедливого балансу" і забезпечення права виборців на вільне і усвідомлене волевиявлення".

Раніше Шостий апеляційний адмінсуд задовольнив позов "Аграрної партії" і зобов'язав Центрвиборчком провести повторне жеребкування для визначення порядкового номеру партій у бюлетені у зв'язку з реєстрацією кандидатів від "Руху нових сил Міхеіла Саакашвілі". ЦВК має намір оскаржити це судове рішення.

26 червня ЦВК шляхом жеребкування затвердила порядок розміщення політичних партій у бюлетені для виборів за пропорційною системою із закритими списками. Однак у жеребкуванні не брала участь партія Саакашвілі, оскільки Комісія відмовилася реєструвати виборчий список та кандидатів-мажоритарників партії. Причиною відмови назвали проблеми з пакетом документів, що подала партія Саакашвілі.

Напередодні Шостий апеляційний адмінсуд Києва задовольнив позов партії "Рух нових сил", визнав рішення ЦВК незаконним і зобов'язав її зареєструвати кандидатів від РНС. 29 червня рішення Шостого апеляційного суду підтвердив Верховний суд. Того ж дня ЦВК зареєструвала виборчий список РНС із 88 осіб та дев'ятьох кандидатів, яких партія висунула в одномандатних округах.

Повторне жеребкування партій ЦВК проводити не стала й включила "Рух нових сил" до бюлетеню під №22.