У Раді зареєстровано законопроєкт про визнання закону про люстрацію таким, що втратив чинність

19 жовтня 12:03

Автор ініціативи - депутат від "Слуги народу".

 

Народний депутат із фракції "Слуга народу" Максим Бужанський подав законопроєкт про визнання таким, що втратив чинність, закону "Про очищення влади" (№2287). На вебпорталі парламенту повідомляється, що проєкт був отриманий Радою в п'ятницю, 18 жовтня.

Раніше Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав люстрацію українських чиновників на підставі закону "Про очищення влади" порушенням їх прав. Судді вирішили, що люстрація застосовувалася до дуже широкого кола осіб, що призвело до незаконного звільнення заявників. Цим український закон про очищення влади відрізняється від процедур люстрації, впроваджених у державах Центральної та Східної Європи, які є цільовими і вузькоспрямованими, постановили у ЄСПЛ. Україна повинна виплатити п'ятьом заявникам по 5000 євро компенсації моральної шкоди.

Читайте також: Рейтинг Путіна впав до 18-річного мінімуму

Закон "Про очищення влади" (люстрацію) щодо чиновників часів Віктора Януковича набув чинності восени 2014 року. У 2015 році народні депутати звернулися до КСУ з проханням перевірити закон на відповідність Конституції, також два подання подав Верховний суд. Станом на квітень в Україні люстрували понад 900 чиновників. Розгляд конституційності закону у КСУ зривався, відкладався чи переносився на невизначену дату вже декілька разів.