У Раді визначилися з термінами розгляду поправок до Конституції про курс на ЄС і НАТО

11 вересня 20:02

Очікується, що президентський законопроект у першому читанні розглянуть найближчими тижнями.

 

Верховна Рада зможе розглянути законопроект про внесення змін до Конституції щодо курсу на інтеграцію до Європейського Союзу і НАТО у другій половині вересня, повідомила голова парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко, передає "Укрінформ".

Депутат уточнила, що до середини наступного тижня має завершитись розгляд президентського законопроекту в комітетах Верховної Ради.

"Вже минуло кілька комітетів, залишається ще профільний комітет. Тобто, на 18-19 вересня будуть всі комітети. І 20-го планується внести на перше читання", - пояснила Гопко.

Вона також нагадала, що для схвалення законопроекту в першому читанні буде достатньо 226 голосів. А в другому читанні поправки до Основного Закону має підтримати конституційна більшість – як мінімум 300 депутатів.

Читайте також: У Порошенка розраховують на 300 голосів на підтримку закріплення в Конституції курсу на євроатлантичну інтеграцію

Нагадаємо, в березні президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект про внесення поправок у Конституцію, які б закріпили курс держави на вступ до ЄС і НАТО. Підготовка проекту закону завершилася в серпні. Після закінчення підготовки, Рада оприлюднила відповідний проект змін до Основного Закону.

До преамбули Конституції планується внести новелу про цивілізаційний вибір України. У трьох статтях будуть закріплені обов'язки Верховної Ради, Кабміну і президента підтримувати і реалізовувати курс інтеграції України до НАТО і ЄС. А з перехідних положень планують прибрати обґрунтування для розміщення Чорноморського флоту РФ у Криму.

В НАТО заявили, що підтримують право України дотримуватися євроатлантичного курсу. Разом з тим, за даними ЗМІ, в ЄС скептично оцінили конституційні ініціативи президента України.

Як повідомлялося, 17 січня РНБО схвалила проект закону "Про національну безпеку", який передбачає законодавче закріплення планів України на членство в НАТО та Євросоюзі.

Прийнятий у 2017 році закон №6470 про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо зовнішньополітичного курсу України) також визначає членство України в НАТО як стратегічний зовнішньополітичний пріоритет держави.

Детальніше про перспективи європейської та євроатлантичної інтеграції і результати недавніх самітів НАТО і ЄС читайте в матеріалі профільного віце-прем'єр-міністра Іванни Климпуш-Цинцадзе "Уперед і вгору".