У Путіна відповіли на введення Україною нових санкцій проти РФ

15 травня 14:21

В Росії як і раніше сподіваються на інавгурацію Зеленського і звинувачують чинну владу.

 

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив про те, що санкції РФ проти України спровокував нібито український уряд. Так він прокоментував введення Україною нових спецмит на російські товари.

"В цілому треба все-таки згадати, що попередні рішення російської сторони (про санкції проти України – ред.) були спровоковані українською владою", - заявив Пєсков журналістам, відповідаючи на прохання прокоментувати нові санкції проти РФ і на питання, чи буде Росія на них відповідати чи дочекається інавгурації обраного президента Володимира Зеленського.

Прес-секретар Путіна висловив сподівання на набуття повноважень Зеленським.

"Ми сподіваємося, що коли-небудь інавгурація нового президента відбудеться - рано чи пізно", - зазначив Пєсков.

15 травня Кабінет міністрів України ввів спеціальні мита на товари з Російської Федерації, які стягуватимуться незалежно від інших зборів. Постанова уряду набуде чинності 1 серпня 2019 року.

Крім того, Кабмін розширив перелік заборонених до ввезення в Україну російських товарів. Зокрема, до списку додали портландцемент, глиноземний цемент, цемент шлаковий, сультфатостойкий цемент і подібні гідравлічні цементи, забарвлені або незабарвлені, готові чи у вигляді клінкерів, а також - фанера клеєна, панелі фанеровані та аналогічні матеріали з листкової деревини.

РФ ввела заборону на експорт нафти і нафтопродуктів на територію України. Також повідомлялося, що Росія розширила список українських товарів, ввезення яких заборонено.

Раніше Кабінет міністрів продовжив до 31 грудня 2019 року включно дію ембарго на ряд товарів з Російської Федерації та ввізного мита стосовно інших російських товарів, які введені на початку 2016 року у відповідь на торговельні заборони і обмеження РФ.

Росія з 2016 року вирішила скасувати режим ЗВТ щодо України і відмовитися від імпорту українських продуктів, з 1 січня почавши стягувати мито з українських товарів. Україна у відповідь з 10 січня ввела дзеркальні торгові санкції проти РФ (застосувала імпортні мита і ембарго). Зокрема, обмежено ввезення продуктів харчування (молочна продукція, чай, кава, пиво, горілчані вироби, визначена промислова продукція та засоби гігієни (гелі для душу, мило), а також залізничне обладнання (локомотиви, поїзди, вагони та стрілочні переводи). Україна звернулася до СОТ з приводу обмежень з боку РФ.