У посольстві РФ відреагували на заяву Помпео щодо Криму

28 лютого 10:36

У Росії заявили, що Україна і Захід "фактично визнали кримчан росіянами".

 

У посольстві Російської Федерації в США прокоментували заяву державного секретаря Сполучених Штатів Майка Помпео про те, що Крим – це Україна. У диппредставництві заявили, що не почули "нічого нового", лише "безпідставні звинувачення" з американської сторони.

У коментарі в Facebook заявляється, що в 2014 році кримчани вирішили не брати участі у "проекті будівництва антиросійської держави". Посольство також назвало окупацію українського Криму "єдиним [для кримчан] способом уникнути насильницької бандеризації".

Крім того, росіяни вирішили, що українська влада і Захід "фактично визнали кримчан росіянами". Так вони для себе пояснюють рішення не поставляти на окуповану територію воду і електрику, а також запровадження низки санкцій.

"Більш абсурдної вимоги до Росії, ніж видати кримчан на масову розправу, Вашингтон, мабуть, придумати не може", - додали у російському посольстві.

Напередодні Держдепартамент США опублікував заяву Майка Помпео, в якій підкреслюється, що окупований Крим повинен повернутися під контроль України. Вказується, що в Кримській декларації від 25 липня 2018 року Сполучені Штати підтвердили свою відмову визнати претензії Кремля на суверенітет над Кримом. США також засуджують незаконні дії Росії в Криму і триваючу агресію проти України. Відповідні санкції проти Росії підтримуватимуть до тих пір, поки уряд РФ не поверне контроль над Кримом Україні і повністю не виконає Мінські угоди.

Нагадаємо, що прокуратура АР Крим направила до Міжнародного суду в Гаазі документи з доказами щодо використання у Криму під час окупації "живих щитів" при захопленні українських військових об'єктів.