У Польщі знову згадали про розбіжності з Україною у сфері історичного діалогу й ідентичності

30 вересня 17:36

І наголосили на тому, що внутрішні реформи в країні "не повинні затримуватися збройним конфліктом на сході чи ідентичністю - на заході".

 

Внутрішні реформи в Україні не мають затримуватись через збройну агресію Росії в Донбасі та конфлікт ідентичності з Польщею, вважає заступник міністра закордонних справ Бартош Ціхоцький. Таку думку він озвучив в інтерв'ю PAP. Дипломат вважає, що Україна та Польща мають спільні інтереси на стратегічному рівні, а труднощі існують переважно у площині історичного діалогу.

"Про труднощі, і навіть серйозні, ми можемо говорити в області історичного діалогу, а точніше - в ідентичності. Внутрішня реформа не повинна затримуватися збройним конфліктом на сході чи ідентичністю - на заході", - підкреслює Ціхоцький.

За словами заступника очільника МЗС Польщі, українська влада, зокрема регіональна на Волині й Галичині, нібито сприяє "націоналістично орієнтованим колам".

"Домінуючий в офіційній українській риториці релятивізм злочину на Волині - наочним прикладом чого став візит президента Петра Порошенка до Сагрині 8 липня при паралельному відзначенні круглої річниці "кривавої неділі" в Луцьку за участю президента Анджея Дуди, - не тільки важко прийняти для поляків, але це може означати виклик для демократизації України", - наголошує він.

І додає, що усі існуючі розбіжності між двома державами треба вирішувати швидко.

"У відносинах з Україною, на жаль, ми не можемо дозволити собі розкіш відкладати речі на майбутнє, все вимагає термінового врегулювання, повної співпраці та відданості обох сторін. Те, що відбувається в Україні - не тільки на фронті, але і в області реформ, державних фінансів і виборів в наступному році - для нас і для майбутньої форми європейського порядку є істотним", - підсумував дипломат.

Ціхоцький також вважає, що у Польщі немає проблеми дискримінації українців, пише "Європейська правда".

Зазначимо, останнім часом криза в українсько-польських відносинах загострилася. Причиною стали розбіжності в політиці національної пам'яті двох країн та "антипольська кампанія, проведена Києвом в Брюсселі, Берліні і Вашингтоні". Йдеться про оцінку української сторони судової реформи в Польщі. Дії Києва викликають у польської сторони нерозуміння, оскільки Варшава не лише закликає до посилення санкцій проти Росії, але й підтримує Україну в МВФ, а також виступає проти будівництва "Північного потоку-2".

Детальніше про причини загострення відносин між Україною і Польщею читайте у статті Володимира Кравченка "Зона турбулентності" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".