У НАТО анонсували візит Столтенберга до Одеси і Києва

29 жовтня 02:32

У Києві Столтенберг проведе засідання Комісії Україна-НАТО.

 

Генеральний секретар НАТО і Північноатлантична рада відвідають Україну з візитом 30 та 31 жовтня. У рамках візиту заплановано засідання Комісії Україна-НАТО. Анонс заходів опубліковано на офіційному сайті Альянсу.

Візит розпочнеться в Одесі в четвер, 30 жовтня. Йенс Столтенберг і посли держав-учасників Альянсу побувають у Другій постійної групи НАТО з протидії мін SNMCMG2. Чотири протимінних корабля з Болгарії, Італії, Румунії та Іспанії ошвартуются в порту Одеси в рамках патрулювання в Чорному морі.

Генсек НАТО виступить з промовою перед курсантами Одеської військово-морської академії.

Наступного дня у Києві під головуванням Столтенберга відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО, в якій візьме участь президент Володимир Зеленський. Генсек НАТО також виступить у Верховній Раді.

Столтенберг і постійні представники НАТО зустрінуться зі спікером Дмитром Разумковим, міністром закордонних справ україни Вадим Пристайком, міністром оборони Андрієм Загороднюком, а також із віце-прем'єром і міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою.

Також заплановані інформаційні заходи та зустрічі послів НАТО з представниками громадянського суспільства.

Нагадаємо, що в ході зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі 4 червня президент Володимир Зеленський підтвердив відданість України курсу на членство в НАТО і Євросоюзі, пославшись на відповідні норми Конституції.

У той же час, під час передвиборної кампанії і після неї Зеленський заявляв, що підтримує співпрацю з НАТО, але питання членства України в Альянсі вважає за необхідне винести на референдум.

Нагадаємо, 21 лютого набули чинності зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

У лютому Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО із закликом підтримати наміри України отримати членство в Альянсі і на саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року розпочати формальний діалог про надання ПДЧ.

Однак у жовтні міністр оборони Олексій Загороднюк і заступник голови МЗС Його Божок назвали недоцільним подачу заявки на ПДЧ, запропонувавши перейти до "нового формату" співробітництва з НАТО і зосередитися на практичних кроках.