У МЗС заявили про неприпустимість угоди США та РФ щодо Донбасу без участі України

26 сiчня 00:55

Після порушення Будапештського меморандуму в Києві більше не вірять в "джентльменські угоди".

 

Україна повинна брати участь з правом голосу на всіх переговорах між керівництвом США і Росії щодо ситуації в Донбасі, заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в коментарі Reuters у середу, 25 січня.

У МЗС України висловили побоювання, що Вашингтон і Кремль можуть спробувати виключити Київ з переговорів щодо Донбасу, і заявили про неприпустимість такого варіанту розвитку подій.

"Ми говоримо про майбутнє нашої країни, і тому не хочемо бути виключеними з переговорів. Ми не хочемо бути розмінною картою. Ми хочемо бути суб'єктом", – підкреслила Зеркаль.

Дипломат заявила, що після грубого порушення Будапештського меморандуму більше не вірить у "джентльменські угоди" на міждержавному рівні. Росія гарантувала Україні територіальну цілісність в обмін на відмову від ядерної зброї, що не завадило їй анексувати Крим і вторгнуться в Донбас, відзначила Зеркаль.

Заступник міністра нагадала, що президент України Петро Порошенко звернувся до світових лідерів із закликом зберігати введені за анексію Криму і підтримку терористів в Донбасі санкції, так як вони є ефективним інструментом стримування президента РФ Володимира Путіна від повномасштабної військової агресії.

Як повідомлялося, 44-й президент США Барак Обама перед тим, як піти у відставку, продовжив ще на один рік дію розпорядження про введення санкцій проти Росії за її агресію проти України.

Тим часом, 45-й президент США Дональд Трамп допустив пом'якшення санкцій проти РФу обмін на ядерну угоду. Раніше в інтерв'ю The Wall Street Journal Трамп припустив пом'якшення санкцій проти Росії, якщо вона доведе свою ефективність в боротьбі проти ісламістського тероризму.

Ці ініціативи жорстко розкритикував 44-й президент США Барака Обама.

Детальніше про можливі кроки президентської адміністрації Трампа у зовнішній політиці читайте в матеріалі "Трамп: Америка понад усе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".