У МЗС опрацьовують питання в'їзду до України громадян РФ за біометричними паспортами

30 червня 13:44

У Міністерстві не виключають введення абсолютної заборони на в'їзд до України з території Рросії.

 

В Міністерстві закордонних справ України опрацьовується питання запровадження в'їзду та виїзду з території України громадян РФ за біометричними паспортами, повідомив директор політичного департаменту МЗС Олексій Макєєв.

"Робота почалася, і МЗС, залучаючи експертів та громадянське суспільство, обговорює це не тільки на державному, урядовому рівні. Це одна з опцій ... Рішення з цього питання ще не було прийнято, і у нас є багато інструментів, і кожен з них має право на майбутнє. Будемо виходити з тих реальних завдань, які ставляться перед МЗС та спецслужбами, керівництвом держави", - зазначив чиновник в ході прес-конференції, присвяченій питанню введення візового режиму з Росією.

Макєєв зазначив, що одним з варіантів може стати обмеження на в'їзд для окремих категорій російських громадян, які будуть визначатися у взаємодії зі спецслужбами. Ще один варіант, який розглядають в МЗС – введення візового режиму.

Керівник департаменту МЗС не виключає також запровадження абсолютної заборони на в'їзд в Україну з території Росії.

"В кінці кінців, може бути запроваджено абсолютну заборону, якщо буде, з точки зору національної безпеки така необхідність", - зазначив дипломат.

Макєєв також розповів журналістам, що згідно з чинним законодавством до компетенції уряду входить зміна порядку в'їзду і виїзду осіб на територію країни.

"Сам порядок поїздок громадян регулюється міжурядовою угодою, відповідно це в повноваженнях уряду змінювати наявну на сьогодні угоду", – підсумував чиновник.

Раніше повідомлялося, що згідно соцопитування Фонду "Демократичні ініціативи ", 51,4% українців виступають проти введення візового режиму з Росією. Ще 32,9% підтримують введення віз, тоді як 15,7% не визначилися зі своїм ставленням до цього питання.

У свою чергу, секретар РНБО Олександр Турчинов раніше висловлювався за введення візового режиму з РФ. 23 червня він висловив сподівання, що Верховна Рада прийме рішення про введення візового режиму з Росією до того, як піде на канікули.