У МВС закликали владу утриматися від додаткових соцвиплат до виборів

18 березня 14:50

У відомстві попередили, що це можна розцінювати як підкуп виборців.

 

В МВС України закликали місцеві органи влади утриматися від додаткових соцвиплат на період президентської виборчої кампанії, оскільки це є одним із елементів підкупу виборців.

Радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко на брифінгу в понеділок у Києві нагадав, що МВС має інформацію про факти підкупу виборців із використанням адмінресурсу у вигляді надання матеріальної, фінансової допомоги. У цьому контексті він підкреслив, що в умовах виборчої кампанії така допомога носить неоднозначний характер.

"Ми звертаємося до всіх органів державної влади і місцевого самоврядування в Україні, у яких є така практика (соцвиплат): на час виборчої кампанії утриматися від того, щоб реалізувати подібні проекти, за винятком тих випадків, коли кошти потрібні невідкладно на порятунок життя або здоров'я громадянина", - сказав він.

У МВС також обурені через те, що жоден із кандидатів в президенти не заявив про волонтерський характер виборчої кампанії.

"На сьогоднішній день жоден із кандидатів у президенти України не звернувся до своїх прихильників і не сказав їм "Дорогі друзі, в подальшому виборча кампанія буде проводитися на волонтерських засадах. Вибачте, ми не дамо вам грошей, тому що це заборонено законом і забороняє наша совість", - зазначив Варченко.

За словами радника, той факт, що жоден із кандидатів у президенти не зробив такої заяви, означає "загрозу, до якої готова правоохоронна система: валізи з грошима стоять, можливо, в офісах політичних партій, що стоять будинки у конкретних організаторів виборчої кампанії і чекають свого зручного часу". Він запевнив, що в подібних випадках не вдасться домовитися, щоб правоохоронці "закрили на це очі".

"Тобто, ми готові до того, що є якась частина кандидатів у президенти, які спробують зіграти в таку гру... Ми будемо реагувати на кожен факт, про який стане відомо, незалежно від того, якого кандидата стосуватиметься ця інформація", - зазначив радник міністра.

Зазначимо, що з 1 березня в Україні минуло підвищення пенсій, однак у Мінфіні запевнили, що це було передбачено бюджетом і не є маніпуляцією

Пізніше стало відомо, що в березні-квітні 2019 року пенсіонерам, які отримують мінімальну пенсію, виплатять одноразову компенсацію за невиплачену індексацію в розмірі 2,410 тис грн.